Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Co je čekankový sirup
 
Čekankový sirup Originál je novinkou na trhu sladidel. Jedná se o sladidlo nové generace vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Vyniká mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny a glykemickým indexem menším než 5. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty, aromata ani přidané cukry.
 

cekankovy-sirup.jpg

 
Použití
 
Čekankový sirup Originál lze použít nejen ke slazení teplých a studených nápojů, dezertů, sušenek, piškotů, zmrzlin, palačinek a jogurtů.
 
Sirup může být použit i do teplé kuchyně pro pečení všech typů sladkého pečiva a bábovek. A je tady ještě jedna zcela unikátní vlastnost - sirup je schopen částečně nahradit i pokrmový tuk! Takže sirup nepřináší jen snížení kalorické hodnoty pečiva dané nahrazením cukru, ale navíc přináší i snížení energetické hodnoty potravin nahrazením pokrmového tuku, a to až ze sta procent!
 
Způsob použití a dávkování
 
Obsahuje až o 95% méně cukru a 45% méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup, agávový sirup,…), proto je velmi vhodný pro použití při redukční dietě. Pokrmy připravené s použitím čekankového sirupu originál vykazují výrazně nižší energetickou hodnotu a při pravidelném užívání takto připravených pokrmů dochází k přirozenému úbytku tukových zásob, což může vést ke snížení tělesné hmotnosti až o 10% za 9 týdnů.
 
Dávkování je při slazení stejné jako u medu, při náhradě tuku v potravinách nahrazuje 1g sirupu zhruba 4 g tuku
 
O čekance
 
Čekanka obecná (Cichorium intybus) je rostlina patřící do čeledi hvězdnicovitých. Je to vytrvalá až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Kvete od července do října, přičemž její květy jsou obvykle jasně modré.
 
Právě díky barvě květů pravděpodobně vznikl i český název této rostliny -"Čekanka", kdy modré květy čekanky lidem připomínaly modré dívčí oči, které marně čekají na návrat milého z vojny...
 
Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání. Pro zpracování ve velkém se ale pěstuje hlavně v Belgii a Nizozemí.
 
Čekanku jako prospěšnou bylinu všichni dobře známe a asi její neznámější použití je zpracování sušeného kořene do zdravé náhrady kávy - melty. Ale to samozřejmě není její jediné použití. Čekanka obecná je velice ceněnou léčivou bylinou lidového léčitelství. Víme, že může pomoci při léčbě gastritidy, ledvinových a žlučníkových kamenů, angíny, žloutenky a kožních zánětů.