Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

 Hato mugi s mrkví

Suroviny: hato mugi, mrkev, cibule, sůl, gomasio

Hato mugi propláchneme v hrnci studenou vodou a vaříme se špetkou soli (může být I bez soli) přibližně 20 minut do měkka. Mezitím podusíme na ghí nebo alespoň domácík másle  krátce cibuli a mrkev nakrájenou na větší plátky a přidáme k nim uvařené hato mugi. Na talíři posypeme hato mugi s mrkví trochou gomasia.Směs můžeme spojit take bez másla a na talíři ochutit kvalitním rostlinným olejem.

 dsc08247.jpg

Gomasio

Suroviny: sezam, mořská sůl

Na suché pánvi opražíme krátce sezam se solí. Směs vysypeme s pánve, necháme vychladnout a poté rozmixujeme na prášek. Gomasiem dochucujeme přílohy, saláty nebo jen chléb s pomazánkou.

Gomasio podporuje trávení, vstřebávání živin ze stravy ve střevech, posiluje a zlepšuje kvalitu krve. Posiluje nervový systém, odstraňuje únavu, pomáhá mírnit bolesti (např. zubů a hlavy). Pomáhá při těhotenské nevolnosti a při pocitu na zvracení. Je vhodné při osteoporóze a při nedostatku vápníku.

Gomasio lze použít take z dýňových nebo lněných semen. 

 

Živá čokoláda

Do mixeru vložíme datle bez pecek, zalejeme horkou vodou a rozmixujeme na pastu. Do vychládlé pasty přidáme 2  lžičky nepraženého kaka, 2 lžičky konopných semínek, 2 lžičky chia semínek, 2 lžičky semínek canihuy, 2 lžičky gomasia, 2 lžičky bio kokosu, 2 lžíce vlaščských ořechů, 2 lžíce kešu ořechů, 1 lžičku kokosového tuku. Dle obliby můžeme ochutit kořením – skořicí, vanilkou, goji, zázvorem apod. Směs dobře rozmixujeme a dle potřeby naředíme vodou – získáme tak tekutou čokoládu nebo hustý desert. Velký zdroj energie.

 

dsc08249.jpg