Jdi na obsah Jdi na menu
 

 Význam tuků při očistě

Jak vybrat nejvhodnější tuk pro své zdraví?

Tuky jsou pro naše zdraví nezbytné, tvoří pčirozenou součást našeho jídelníčku. Jsou zdrojem energie, podílí se na přirozené látkové výměně a tím přispívají k plnohodnotnému zdraví. Ne ovšem všechny tuky. Jsou tuky, které náš organismus díky složitému trávení spíše zatíží, obzvláště pokud jich konzumujeme nadbytek nebo je konzumujeme v nevhodnou dobu, na druhé straně jsou tuky, které látkovou výměnu podporují.

Lněný olej díky vyvážené přítomnosti omega 3 omega 6 nenasycených kyselin patří k těm, které jsou primo nezbytné, tělo si tyto vazby nedokáže přirozeně vyrobit. Měl by být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Nejjednodušší ranní příprava – je zároveň zdrojem energie a tu nejvíce potřebujeme po ránu – je promíchat 3 lžičky (denní dávka) do směsi s tvarohem. V této kombinaci totiž vytvoží tzv. Lipoprotein a zabudovává se lehce do našich membrane. Tbvaroh si pak libovolně můžeme připravit na sladko či slano.

 

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvaroh, 3 lžičky  lněného oleje, čerstvě pomletá lněná semínka, květový pyl, špetka kajenského pepře, vegi, domácí pažitka nebo čerstvá petrželka, naředit vodou do požadované hustoty. Vše promícháme a jíme jako desert nebo pomazánku.

 

dsc09459.jpg

Tvarohová pochoutka s ořechami

Tvaroh, 3 lžičky lněného oleje, čarstvě pomletá lněná semínka, květový pyl, lžíce medu (javorový sirup, agávový sirup), pomleté ořechy (rozmixované čerstvé ovoce nebo lžíce domácí marmelády). Opět vše promícháme.

 

Ovocný kokteil

Mléko, dvě lžíce tvarohu, 3 lžičky lněného oleje, pomletá lněná semínka, troche květového pylu, čerstvé ovoce nebo lžíce domácí marmelády. Vše dobře rozmixujeme a popíjíme. Dobře osvěží v letním období.

 

dsc09453.jpg

Petrželovo celerový salát s dresinkem

Nastrouháme petržel, celer, mrkev, přidáme naklíčená semínka slunečnice, trochu nakrájeného čínského zelí, zalijeme připraveným dresinkem, promícháme.

Dresink: vylisovaná šťáva z čerstvého citronu, olivový olej, dýňový olej, lněný olej, lahůdkové droždí, sušená petrželová nať, shoyu omáčka, umeocet, miso pasta, konopné semínko

 

dsc09461.jpg