Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Kouzlíme s quinou (merlík chilský)
(vaření z 25.4.2013)
 
Quina se špenátem z kopřiv
 
Quinu vaříme podobně jako rýži s trochou soli, přestože je velmi drobná je u ní doba varu delší, přibližně 15 minut. Podle množství vody v quině je uvařená buď slabě křupavá nebo vařená s větším množstvím vody má kašovitou konzistenci. Opláchnuté mladé kopřivy (přibližně s 6 lístky) spaříme v sítku ve vodě asi 3 minuty. Vodu z kopřiv vypijeme jako kopřivový čaj. Na pánvi osmahneme cibulku s jemně nastrouhanou cuketou (může být na vodě, ghí nebo rostliném oleji) asi 3 minuty, přidáme jemně nakrájené kopřivy, trochu vegety, pokud mate čerstvý medvědí česnek, shoyu omáčky a libovolný rostlinný krém (rýžový, špaldový, sójový). Krátce necháme vše provařit a servírujeme na talíř s quinou.
Výživná kaše z quinoových vloček
 
Quinoové vločky krátce povaříme, přidáme agávový sirup, trochu jablečného koncentrátu,  pomleté vlašské ořechy, brusinky, máslo a promícháme v kaši. Na talíři kaši jemně polijeme jablečným koncentrátem (dodá kaši slabě kyselý podtón) a posypeme konopným semínkem. Zdobíme kvalitním bílým jogurtem s agáovým sirupem. Pokud tuto směs promícháme s trochou kukuřičné kaše mišutky, můžeme z hmoty tvarovat kuličky a obalovat je v konopném semínku. Ořechy můžeme nahradit kokosem nebio mákem.
 
Quina je bezlepková a lehce stravitelná plodina pocházející z jihoamerických And. Tím že obsahuje pro život potřebné živiny a vysoký obsah bílkovin je velmi vhodnou obilovinou do našeho jídelníčku.