Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

KUKUŘICE

Kukuřice je jednou z nejvýnosnějších plodin světa. Kukuřice změkčuje a zklidňuje střevní sliznici. Doporučuje se konzumovat při střevní dyspepsii, dráždivém tračníku, chronické kolitidě a chronických onemocněních ledvin.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1410 kJ/341 kcal. Bílkoviny: 8,0 g. Sacharidy: rozdílné hodnoty. Tuky: 4,0 g
Z kukuřičné krupice lze připravit jak tradiční knedlíčky a nejrůznější zavářky do polévek, tak i netradiční exotická jídla. Připravuje se z ní chléb, v Rakousku škubánky a v Rumunsku národní jídlo mamaliga. Je hlavní surovinou pro přípravu polenty.
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře, kde se podává jako silně kajmakemomaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
Polenta se podává buďto samostatně nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato zdánlivě obyčejná kukuřičná kaše je ale také oblíbeným pokrmem Chorvatska, Rumunska, Černé Hory a Srbska, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.
Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitamíny a minerály.