Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Loučení s létem v kuchyni

Jáhly

  Jáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých a suchých oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté a přirozené bezlepkové.

Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.

Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Jáhly mají zahřívací účinek na organismus, patří určitě k podzimu až jaru.  Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.

Jáhly lze upravovat na slano i sladko.

Na obrázku jsou jahelné kuličky na slano s tofu obalené v konopném semínku.

dsc03658.jpg 

 

Hokkaidó polévka

Hokkaidé, cibule, mrkev, sojová smetan, máslo, černý sezam

Omytou nakrájenou dýni vložíme do hrnce a krátce osmahneme na másle spolu s cibulí a nakrájenou mrkví. Pdo pokličkou dusíme asi 20 minut. Rpzmixujeme ponorným mixerem. Na talíři zdobíme sojovou smetanou a černým sezamem.

 dsc03644.jpg

 

 

Plněné papriky v rajské omáčce

Jáhly, bílé menší papriky, mořská sůl, čarodějka, sušená cibule, goody foody,mrkev, rajská šťáva, rýžový olej, třtinový cukr

Do hrnce dáme proprané jáhly, přidáme vice než dvojnásobné množství vody a troche soli a necháme dobře uvařit do měkka. V polovině doby varu k jáhlům přidáme umytou mrkev. Vychladlé jáhly smícháme s jemn

ě nakrájenou mrkví, sušenou cibulkou, drobně nakrájemńým goody foody, trochou koření čarodějka a nakrájenou čerstvou petrželovou natí. Vše dobře promícháme a směsí naplníme papriky.

Papriky vložíme na rozpálený olej a osmahneme do zlatova. Poté přidáme rajskou šťávu a osladíme třtinovým cukrem. Necháme krátce projít varem. Podáváme papriky přelité rajsou omáčkou. Papriky jsou chutné teplé I studené.

dsc03649.jpg

 

 

Jahelné kuličky s vanilkou a brusinkami

Jáhly, kokos, sušené brusinky, jablečná koncentrát, vanilkový extrakt, trochu mišutky, javorový sirup, nahrubo nastrouhaná hořký čokoláda

Vše smícháme v míse, rukou koupíme male kuličky, které obalujeme následně v kokosu. Sytý jednoduchý bezlepkový desert.

 dsc03657.jpg