Jdi na obsah Jdi na menu
 

Moringa oleifera – Moringa olejodárná

Moringa je nádherný obdivuhodný jedlý strom. Dokáže růst i v nepříznivých podmínkách. Původním domovem byly suché kamenité oblasti na úpatí Himalájí, dnes jej najdete v tropických a subtropických pásmech téměř celého světa.

Ajurvéda využívala účinků moringy již před 5000 lety. Využít pro léčebné účely se dá každá část rostliny, neboť obsahuje až 90 důležitých živin – vitamínů, antioxidandů, minerálních látek, stopových prvků, všechny aminokyseliny, velké množství rostlinných bílkovin, pro zdraví  prospěšné rostlinné mastné kyseliny  - všechny tyto živiny se navzájem doplňují a působí synergicky – s kumulativním účinkem. Takže nejen že dodává našemu tělu výživu a energii, ale má i léčivé účinky – protizánětlivé, antibiotické.

moringa-mix.jpg

Běžně se užívají čerstvé i sušené listy, kořeny, květy, kůra stromu, pryskyřice, kaučové mléko stromu, semena, skvělý je olej.

Ten se užívá se zevně i vnitřně. Zevně ke kosmetickým účelům (pro zlepšení kvality pokožky, nehtů i vlasů, vyhlazení vrásek) i léčebným účelům – opary, afty, pásové opary, hojení ran, bodnutí hmyzem. Vnitřně pak pro posílení imunity, k udržení správné hladiny cukru u diabetiků, při žaludečních vředech, srdečních problémech, hemeroidech, při astmatu, problémy s očima, vysokém krevním tlaku, při chudokrevnosti, podvýživě, na podporu jaterní činnosti, při nádorech, AIDS a mnoha dalších problémech.