Jdi na obsah Jdi na menu
 

Nízkokalorický sirup ze stevie rebaudiana bertoni a fruktózy

Jedná se o vyváženou kombinaci sladidla z přírodního zdroje Stevia rebaudiana Bertoni a jednoduchého přírodního ovocného cukru fruktóza. Extrakt z této rostliny byl v roce 2011 povolen pro použití v potravinářském průmyslu také v zemích evropské unie.

sirupy.pngTouto kombinací vzniká výrobek, u kterého se podstatně zvyšuje ekvivalent sladivosti. Stevia rebaudiana Bertoni je 300 krát sladší než běžný cukr. Tekutý cukr má proto vysokou sladivost v malém množství a zároveň tak velmi nízkou energetickou hodnotu. Lahodnou chuť a lehkou stravitelnost, která nezatěžuje organismus. Neobsahuje chemické konzervanty, barviva a umělá sladidla. Slouží jako podpůrný prostředek k redukčním dietám a jako doplňek dietní stravy. Neobsahuje zdroj fenylalaninu a mohou ho proto konzumovat nemocní fenylketonurií a celiakií.

Tekutý cukr je vhodný pro teplou i studenou kuchyni, pečení, vaření a přípravu salátů. Rovněž tak k oslazení teplých a studených nápojů,čajů. K výrobě domácích šťáv, marmelád, džemů a kompotů.

Široká možnost použití tekutého cukru, který plně nahrazuje cukr řepný,  se stal základem pro řadu speciálních nízkokalorických sirupů - konopný, rakytníkový, brusinkový a aloe vera.

Tyto sirupy se vyznačují zejména tím, že nápoje připravené dle návodu dosahují i při značném snížení obsahu cukrů stejně intenzivní sladkou chuť jako běžné sirupy. Kalorická hodnota je navíc několikanásobně nižší.

Doporučené ředění je u běžných sirupů 1 : 7.