Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Pískavice řecké seno

 

(Trigonella foenum-graecum) patří mezi již velmi dlouho pěstované kulturní rostliny. Pochází původem ze zemí Středomoří, kde je dodnes velmi rozšířená. Je to jednoletá bylina. s květy žlutavě bílé barvy. Plody jsou tenké, až deset centimetrů dlouhé lusky. V každém z nich může být až dvacet semen. Právě tato semena jsou zdrojem důležitých látek využívaných jak ve farmacii tak v kuchyni. Používáme jako čaj i jako koření. 
 

V lidovém léčitelství bylo největší použití v zevní formě, ale i vnitřně. Bylinkáři připravovali z mleté pískavice kaši, kterou používali pro vytažení hnisu z ran nebo vředů či na povolení ztuhlých svalů, zlepšuje také látkovou výměnu a průtok krve vlásečnicemi.

 

Vnitřně se v tradičním léčitelství používá při kašli, nadýmání a průjmech. Rovněž je uváděno, že mírně snižuje hladinu krevního cukru. Dá se zařadit i mezi tonika, protože celkově posiluje a podporuje regeneraci organismu. Dále se tradičně používá na snížení hladiny cholesterolu, při žaludečních potížích či na podporu léčby zánětlivých onemocnění.

 

Obsahuje látky s podobnou strukturou jako  jsou ženské hormony, estrogeny (či progesteron). Mohou podobně působit, i když je zcela nenahradí. Už v tradičním léčitelství byl doporučován kojícím ženám pro zvýšení produkce mateřského mléka. Semena užívaly ženy jako afrodisiakum a v Orientu byla velmi oblíbená jejich konzumace mezi ženami, kterým tak zlepšoval tvar a pevnost svého poprsí.

 

Důležité je upozornění, že listy pískavice obsahují vitamin K, takže by pro jistotu pískavici neměly užívat pacienti s poruchou krevní srážlivosti. Slouží i jako koření a lze je nalézt ve známých směsích curry nebo chutney.