Jdi na obsah Jdi na menu
 

Majonéza z hrašky

majoneza.jpg

Směs hrašku je důležité nechat projít 20 minut varem, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. Poté směs nacháme vychladnout. Do mísy na rozmixování k hrašce rostlinný olej, vložíme čerstvou cibuli, sterilovaný okurek, trochu wurzel vegety a čerstvě utřený černý pepř. Řádně rozmixujeme, podle potřeby můžeme doředit vodou ze sterilovaných okurek.

Můžeme ji dále dochutit dle potřeby křenem nebo česnekem. Podáváme jako přílohu nebo jako součást pomazánek či salátů. Perfenktní varianta pro ty, co nechtějí kupovanou majonézu nebo nemohou sojovou z důvodu alergie.

 

Mrkvová pomazánka

mrkev-pom.jpg

Složení: mrkev, cibule, četstvá cibulka nebo pažitka, sojová majonéza, rostlinný olej, kurkuma, špatka čerstvě umletého pepře.

Mrkvovou pomazánku můžeme připravit z podušené i čersté mrkve, čerstvou strouháme na nejjemnějším strouhadle na nudličky (je vhodnější v letním období), z vařené je vhodnější pro lidi se slabším trávením a pro zimní období, kdy by měla být strava více tepelně upravené.

Mrkev nastouháme a spolu s cibulí osmahneme na troše rostlinného oleje spolu s trochou kurkumy. Po krátkém osmahnutí a podušení necháme vychladnout a spojíme do pomazánky připravenou majonézou. Nakonec přidáme lžičku mandlového oleje.  Vychladnlou mažeme na chléb či osmahlou veku, zdobíme čerstvou cibulkou nebo pažitkou a černým sezamem, popř. zdobíme další zeleninou.

 

Špenátová pomazánka

vystrizek-pom.jpg

Složení: čerstvý nebo mražený řezaný špenát, cibule, česněk, mahá koření, lahůdkové droždí, základ z hrašky a wurzel kořenící směs

Na rostlinném oleji na pánvi osmahneme mahá koření, poté přidáme velkou cibuli a rozetřený česnek. Směs spolu s rozmraženým řezaným špenátem smícháme do vychladlého základu z hrašky (vařená hraška s vodou). Dále přidáme  kořenící směs bez glutamanu wurzel a trochu lahůdkového droždí ( směs zároveň zahustí). Nakonec přidáme lžičku mandlového oleje. Pomazánku mažeme na tmavý chléb či opraženou topinku a sypeme loupaným konopným semínkem.

 

Celerová pomazánka

cel.pom.jpg

Celerovou pomazánku zhotovíme z připravené majonézy z hrašky. Do mísy vložíme majonézu, přidáme najemno nastrouhaný celer a promícháme. Pomazánka je velmi chutná, pokud přidáme lžičku křenexu. Nakonec přidáme lžičku mandlového oleje.  Mažeme na celozrnné pečivo, sypeme černým sezamem a zdobíme čerstvou zeleninou.

 

Pomazánka z červené řepy

img_0935.jpg

Složení: červená řepa, sůl, shoyu omáčka, křen(křenex), bílý jogurt (tvaroh, sojová majonéza), olej

Pomazánku můžeme vyrobit ze syrové i vařené červené řepy. Z vařené se opět hodí spíš do zimního období, řepu pak vaříme s fenyklem, ze syrové si pomazánku připravujeme vice v letním období. Omytou řepu nastouháme na jemném strouhadle, přidáme trochu kvalitního oleje, my jsme použili z vlašských ořechů, dále přidáme jemně nastrouhaný křeh (křenex), trochu sojové omáčky, hustý jogurt nebo kysanou smetanu. Vše promícháme a necháme odležet. Podáváme v misce s pečivem, namazané na třeba na toustu nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Pokud je pomazánka řídká, můžeme zahustit lžičkou domácího tvarohu. Topinku dale zdobíme čerstvou cibulkou a kousky vlašských ořechů.

 

Pomazánka z tofu s chilli

Velmi rychlá, chutná a jednoduchá pomazánka. V misce vidločkou rozmačkáme tofu s chilli, spojíme s majonézou z hrašky, přidálme lžičku mandlového oleje a promícháme. Pak už jen mažeme na topinky a ozdobíme semínky černého sezamu a čerstvou zeleninou.