Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pučálka patří k tradicím  velikonočních svátků

V minulosti patřila ke zdravým lahůdkám k pivu. I když se pojí s tradicí velikonoc,  nemusíte čekat až na první postní neděli před Velikonocemi – tehdy se podle tradice jedla úplně všude! V 15. a 16. století se dokonce prodávala na ulicích tak, jako se dnes nabízejí pečené kaštany. Bohatší rodiny si pučálku vylepšovaly dokřupava osmaženou slaninou a brambory, ty chudší ji jedly bez příloh nebo na sladko.

 

Jak ji připravit?

pucalka.gifNeloupaný bio hrách přeberte, omyjte a zalijte vlažnou vodou tak, aby byl celý ponořený. Nechte máčet v pokojové teplotě 2-3 dny. Během máčení vodu cca  2 x vyměňte. Hrách zvětší objem. Přeceďte jej, dále proplachujte než začne klíčit. Potom ho nechte okapat, omastěte sádlem, máslem nebo olejem, osolte a opepřete (tradičně se i cukroval) a rozložte na plech.

Pečte do zlatova, nebo ho můžete osmažit na sádle na pánvičce.

Podstatou tohoto jídla je to, že při klíčení se aktivuje mnoho enzymů, výrazně se zvyšuje množství živin v hrachu, snižuje se množství nadýmavých látek a semeno se stává lépe stravitelným. Pučálka lidem dodala koncem zimy mnoho důležitých živin.