Jdi na obsah Jdi na menu
 

Výživný teplý nápoj z tahini

         Do mixéru vložíme lžíci tahini pasty (nebo arašídový krém nebo mandlový krém, nebo lískooříškový krém), 1 dl vody a pět lžíc suchéno rýžového (kukuřičného) nápoje. Vše krátce rozmixujeme a zahřejeme. Velmi sytý a výživný kokteil.

           Můžeme jej dále dochutit skořici, karobem, kokosem nebo kakaem.

 

Miso polévka

        Mrkev, petržel, celer a pórek nakrájíme na jemné proužky a se špetkou mořské soli vaříme 5 minut. Poté do vývaru přidáme nakrájený tofu sýr a necháme prohřát. Do polévky, která už nevaří přidáme miso pastu rozmíchanou v troše vody (důvodem proč polévku s pastou již nevaříme jsou enzymy, které miso pasta obsahuje a varem by byly zničeny).  Polévku můžeme dozdobit čerstvou petrželkou.

            Miso polévku podáváme nejčastěji ke snídani, pokud ji podáváme k obědu, můžeme do ní přidat vařenou rýži. Perfektní pro zahřátí, při rekonvalescenci, po antibiotikách nebo jen jako prevence pro posílení imunity.

        Miso polévka  a bílá rýže tvoří v Japonsku hlavní pokrmy tradiční japonské snídaně. Skládá se  nejčastěji ze tří druhů zeleniny povařené 3-5 minut s přídavkem řasy (take tofu nebo ryby nebou hub). Na konci varu se do polévky přidává rozmíchaná miso pasta. Polévka se obvykle podává ve speciálních polévkových mísách s víkem a pije se přímo z nich, pouze pevné složky jsou vyjídány hůlkami.

Miso pasta je  po staletí používáno v asijských kulturách jako forma probiotik, k posílení imunitního systému a jako zdroj prospěšného vitaminu B12. Je přidávána do nejrůznějších pokrmů v závislosti na místních a sezónních receptech a osobních chutích.

Miso pasta se vyrábí fermentací sójových bobů (nebo ječmene nebo rýže) se solí a houbou aspergillus oryzae (známá v japonštině jako kójikin).

            Vzhledem ke krátké době varu a perfektnímu zahřátí je vhodnou snídani v zimním období.

 

Picles

        K ozdobení talíře jsme použily připravené picles firmy Sunfood.

        Picles je krátkodobě kvašená zelenina. Omytou zeleninu (2-3 druhy) jemně nakrájíme, prosypeme solí a zatížené v hrnci necháme kvasit 1-4 dny.

 

 

Tempura

Různorodou zeleninu nakrájíme na tenké proužky (daikon, mrkev, celer, petržel, nori řasu a brokolici), namáčíme v těstíčku a smažíme v dobře rozehřátém oleji nejlépe na živém oleji ve vysoké nádobě.  Připravená zelenina se namáčí do shoyu omáčky, kterou dále můžeme dochutit wasabi pastou, drcenými olivami apod. Místo těstíčka z mouky jsme použili při obalování hrašku.

Tempura je původně portugalské jídlo, které Japonci převzali a přizpůsobili ho místním podmínkám a zvyklostem v 16. století. Jde o obalovanou a osmaženou zeleninu, houby, ryby a krevety.

Těstíčko na obalení vytvoříme z hladké mouky, špetky soli  a  vody.  
   

Teplé jablko

V hrnci krátce povaříme nakrájený zázvor a kousek celé skořice. vše smícháme s jablečným moštem a krátce prohřejeme.

 

Nepečené vánoční cukroví

 V mixeru postupně rozdrtíme bezlepkové piškoty (můžeme použít i sušenky nebo nepodařené rozbité kousky cukroví), dále si pomeleme 250 g vlašských ořechů, pak si připravíme z 250g datlí datlová povidla (datle bez pecek spaříme horkou vodou a po chvilce roxmixujeme) a vše promícháme v míse s dale přidaným kokosem, trochoumišutky a rumem na dochucení. Tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu nebo pomletých ořechách.