Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hummus

 

je výživná skvěle chutnající pomazánka z rozmixované vařené cizrny s vysokou výživovou hodnotou. Můžete si jej připravit jako samostatné jídlo nebo si jej nabírat kousky zeleniny popř. namazat na pittu chléb, tortilové placky nebo kvalitní chléb. Cizrnu ochucujeme  solí, čerstvě drceným římským kmínem, rozetřeným česnekem, nálevem z vaření, olivovým olejem, citronovou šťávou a sezamovou pastou.

Tahini  je sezamová  pasta, která má velmi výraznou chuť a skoro zázračné výživové hodnoty, vysoký obsah některých vitamínů skupiny B a minerálů jako vápník, zinek nebo železo. Ke koupi je několik druhu a to z bílého sezamu, celozrnného sezamu a ochucená solí.

Pomazánka perfektně zapadá do dnešní doby. Poslouží jako vhodná snídaně pro ty, co pracovně jezdí hodně autem a během dopoledne nemají fyzicky náročnou práci.

Nejdelší na jeho přípravě je samotné vaření cizrny, ale dobře jej připravíte i z konzervované cizrny.

Pokud jste se rozhodli uvařit cizrnu doma, je důležité ji předem namočit nejlépe na 12 hodin do studené vody, můžete přidat špetku jedlé sody. Zdvojnásobí svůj objem, proto ji dopřejte  dostatek vody i prostoru. Je vhodné ji vařit 2-3 hodiny pod pokličkou na mírném oni, ale můžete ji úmyslně vařit i déle, bude jemnější. Pokud máte, použijte k vaření tlakový hrnec. Ze 100 g suché cizrny namáčením a vařením získáte 250 g cizrny určené k jídlu.

Vařenou cizrnu necháme dostatečně vychladnout, scedíme (nálev nevylijeme), vložíme do mixéru a přidáme  česnek, tahini a koření a rozmixujeme na hrubé pyré. Poté postupně přilijeme část vody z vařené cizrny a mixujeme do požadované jemnosti  pomazánky asi 2 minuty. Úplně na závěr ochutíte hummus solí a citronovou šťávou.

Na talíři se hummus pro chuť i ozdobu přelévá panenským olivovým olejem a pokud jste si včas před rozmixováním odebrali pár zrnek vařené cizrny,  můžete jimi celé své dílo zkrášlit.

Takto připravená pomazánka  se dá rozvíjet a upravovat mnoha dalšími přísadami, čímž se změní její barva i chuť (kari kořením,  kurkumou, mangem, červenou řepou.