Jdi na obsah Jdi na menu
 

Tvarohové knedlíčky s hlohovozázvorovým přelivem

 

Tvartohové knedlíčky: tvaroh, domácí vejce, mořská sůl, špaldová krupice

Suroviny smícháme dohromady, vytvoříme hutné těsto. Z něj pak tvarujeme knedlíčky, které necháme zavařit ve vroucí vodě dokud nevyplavou nahoru.

Vodu scedíme a do knedlíčku vložíme lžíci chí másla.

 

dsc05148.jpg

 

Marmeláda z čerstvých plodů hlohu s kartdamomem

Suroviny: 300g plodů hlohu, 300g jablek, 150 g třtinového nerafinovaného cukru, citrónová šťáva, semínka pomletého kardamomu

Hloh obecný (Crataegus oxyacantha) příznivě ovlivňuječinnost srdce a tepen, dokáže rozšiřovat věnčité cévy, zvyšovat zásobu srdeční energie, u nemocných se srdečními nemocemi zlepšuje výkonnost srdečního svalu a upravuje srdeční arytmii. Je dobrou prevencí infarktu.

Rostě hojně na krajích lesa a na mezích.

Suroviny rozvaříme do měkka a přepasírujeme, abychom v marmeládě neměli semínka hlohu. Marmeládou plníme sklenice.

Marmeláda z čerstvých plodů černého bezu se zázvorem

Suroviny: 300g plodů černého bezu, 300g jablek, 150 g nerafinovaného třtinového cukru, zázvor, citrónová šťáva, jemně krájený zázvor

Jemněji krátce rozmixujeme ovoce, přidáme cukr a citrónovou šťávu a rozvaříme do měkka. Marmeládou plníme skleničky.

Smíchámím obou marmelád a jejich naředěním teplou vodou získáme zajímavý chutný přeliv, kterým  přelijeme tvarohové knedlíčky s ghí. 

dsc05160.jpg