Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

 Kopřivový čaj

 Čerstvě natrhané mladé kopřivy umyjeme a dáme na chvíli spařit na čaj.

 

Zelený nápoj

 Můžeme popíjet po celý rok, kdy na zemi neleží sníh, ale největší účinek má na jaře. Po dlouhé zimě odkyseluje – je zásaditý, poradí si s únavou, labilitou duševního stavu, virovými i jinými  onemocněními, zvyšuje vitalitu.

Zelená je barvou srdeční čakry a zelené potraviny tuto čakru posilují. Dodá energii schovanou v přirozeném chlorofylu.

     Zelený nápoj  je přirozenější, účinnější, blahodárnější a mnohem levnější náhradou některých potravinových doplňků a syntetických vitamínů.

Pro jeho přípravu si nasbírejte divoce rostoucí byliny ve vašem okolí z čistých lokalit. Před mixováním byliny propláchneme čistou vodou. K základním bylinám můžeme přidat kontryhel, bršlici kozí nohu nebo i další byliny.

3  hrsti jetele  nebo vojtěšky (lze i napolovic)

3  hrsti vršků mladých kopřiv

1  hrst listů smetánky lékařské

1  hrst řebříčku obecného

 

Špenát s kopřivami

Mražený špenát necháme rozmrazit, nastrouháme k němu kousek celeru, popř. bramboru, nemusíme dále špenát zahušťovat moukou, přidáme rozetřený česnek, na jemno nakrájené kopřivy z vývaru na čaj, sůl a kousek ghí.  Krátce povaříme. Ke špenátu si osmahneme cibuli. Podáváme s novýma bramborama vařenýma ve slupce ochucené pestem z medvědího česneku.

 

Pesto z medvědího česneku

Do mísy dáme cca 10 listů medvědího česneku a bršlice, hrst kešu oříšků a slunečnice (lépe dopředu namočit cca na 2 hodiny), špetku vegi vegi a olivový olej a rozmixujeme na krémovitou pastu. Pesto můžeme použít jen tak jako pomazánku nebo promíchat s těstovinami, rýži či vařenými brambory. My jsme promíchali naše pesto z medvědího česneku a bršlice s novými bramborami vařenými ve slupce.

 

Obdobně můžeme připravit i dressing z kopřiv (jiných divokých bylin)

Kopřivy spařené v čaji necháme zchládnout a jemně nakrájíme. Smícháme je dále s najkrájeným medvědím česnekem, bílým jogurtem, cibulkou, trochou česneku, dochutíme konopným olejem a vegi vegi kořením. Promícháme. Podáváme na celozrnném pečivu nebo toustu, zdobíme červenou kápii nebo rajčetem, posypeme černým sezamem.