Jdi na obsah Jdi na menu
 

Čerstvá máta, šalvěj, majoránka, květ černého bezu

 

Mátové pesto   

Lístky máty, trochu citónové šťávy, olivový olej, kešu oříšky, česnek, trochu wurzel koření dáme do mixeru a vymixujeme do husté kaše. Dnes namažeme na  celozrnný toust.

Jinak pestem potíráme topinku, přidáváme do salátových zálivek nebo promícháme to těstovin či vařených brambor. Perfektně dochutí.

 

Okurkovo-mátový salát (caciki)

Salátovou okurku nakrájíme na kostičky, přidáme dále rozetřený česnek, jemně nasekanou mátu, jemně nakrájenou jarní cibulku, olivový olej, sůl, bylinný pepř, šťávu z citrónu. Promícháme s pravým bílým řeckým jogurtem. Místo mát můžeme použít kopr. Salát je sytý, osvěžující, skvělý pro nastávající letní období.

dsc01243.jpg

Kosmatice v hrašce

Květy černého bezu propláchneme a namáčíme v odleželém těstíčku z hrašky. Smažíme na dobře rozpáleném oleji. Do těstíčka můžeme přidat jakékoliv koření. Hraška jen bezlepková.

Ve variantách lze těsto ochucovat kořením, dalšími bylinkami, česnekem aj., ale i cukrem či medem a smažené květy pak sypat skořicí. 

Místo vody můžeme použít víno nebo pivo. Stejně tak můžeme květy ponořit do obvyklého trojobalu z mouky, vajec a strouhanky.

 dsc01238.jpg

Šalvějový sirup (tepelnou cestou)

Uvaříme vodu s cukrem na sirup. Do vychladlého sirupu přidáme nakrájenou čerstvou šalvěj a necháme louhovat spolu s nakrájeným bio citronem (dobře omytým)  24 hodin (může být i čerstvá cirónová šťáva). Poté přecedíme a plníme do čistých sklenic a uložíme na tmavé suché místo.

 

Majoránkový sirup (studenou cestou)

Nakrájenou majoránku necháme louhovat ve vychlazené převařené vodě spolu s nakrájeným bio citronem 24 hodin. Poté přecedíme, přidáme cukr, šťávu z čerstvého citrónu a mícháme do rozpuštění. Plníme do čistých sklenic a uložíme na tmavé suché místo.

 

 


Bylinné sirupy

Z bylinek, jejich listů, pupenů, květů i kořenů si může každý z nás připravit něco pro sebe či své nejbližší okolí – usušit na čaj, tinkturu, pesto, sirup nebo mastičku. Chce to trochu času, bylinkovou zahrádku nebo louku za městem a chuť  tvořit.

Bylinné sirupy se připravují dvojím způsobem – studenou cestou bez vaření nebo vařením.

Příprava bylinných sirupů studenou cestou

Sirupy se nejčastěji připravují z čerstvě natrhaných částí rostlin, ty se vrství do sklenic se širokým dnem a prosypávají po vrstvách cukrem. Použít můžeme jakýkoliv cukr, samozřejmě nerafinovaný třtinový je o něco kvalitnější, pro diabetiky zvolíme fruktózu. Uzavřenou láhev pak umístíme na teplé a slunečné místo. Cukr se musí zcela rozpustit.

Druhý způsob je ten, že části rostlin dáme louhovat na 24 hodin do vychlazené převařené vody spolu s bio (nebo dobře umytým) nakrájeným citrónem. Na druhý den vše přecedíme, přidáme cukr, který příležitostným mícháním necháme rozpustit. Plníme do čistých sklenic, zazátkujeme a uložíme na tmavé suché místo.

 

Příprava bylinných sirupů teplou cestou

Je o něco rychlejší. Části rostlin namočíme do vody a necháme louhovat 24 hodin, kořeny i déle. Poté vše přecedíme, dáme do vody a vaříme spolu s cukrem do zhoustnutí. Do vychladlého sirupu přidáme citron. Sirupem plníme čisté sklenice, uchováváme v chladnu.

Použijeme je pak při výrobě osvěžujících nápojů v létě, v zimě do čaje nebo jen tak na lžičku při zdravotních problémech, do kokteilů, kaší či na dezert.

Takto si můžeme připravit bylinný sirup 

zázvorový, z ginkgo giloby, fenyklový, tymiánový, ibiškový, jitrocelový, mátový meduňkový, skořicový, šípkový, z goji, z žen šenu, heřmánkový, anýzový, z aronie, borovicový, borůvkový, brusinkový, lipový, diviznový, šalvějový, rakytníkový, prvosenkový, třezalkový, kopřivový, z černého bezu či schizandry,….samozřejmě i další, které vás napadnou.