Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zelené nebo žluté banány a proč?

 

Většina z nás vybírá v obchodech žluté banány. Jsou sladké a rozmixované např. v koktejlu mohou posoužit jako sladidlo. Občas se v tisku objeví chvála na banány zelené. Které upřednostnit?

ban.pngPokud jdeme tůru nebo jsme po tréninku a potřebujeme doplnit cukry, je na místě si dát žlutý banán. Škroby v něm jsou přeměněny na cukry, takže nám poslouží jako skvělý zdroj rychlé energie.

 

Proč ale konzumovat banány zelené?

Jsou skutečně pro nás vhodné?

Zelené banány  mají naopak  málo cukru, ale 70 - 80% resistentního škrobu , která je pro naše střeva kvalitním zdrojem  probiotik. Najčastěji konzumujeme zelené banány v podobě mouky.

A co že to ten rezistentní škrob vlastně je?

Resistentní škrob se netráví v tenkém střevě, a tak může vstoupit do střeva tlustého. Zde velmi příznivě působí na činnost trávicího systémů. Představuje skvělé podhoubí pro střevní bakterie a také snižuje střevní pH. Díky tomu působí protizánětlivě, což snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva. Škrob také zabraňuje zácpě.

Potraviny s vysokým obsahem rezistentního škrobu také snižují hladinu cukru v krvi a představují vynikající pomocníky při léčbě obezity či cukrovky druhého typu. Platí přitom, že čím je banán zelenější, tím více škrobu obsahuje.

Není to ale vše, co vám zelený banán může poskytnout.  Probiotika v zeleném banánu nejsou dobrá jen pro naše břicho. Pomáhají také vstřebávat vápník, čímž přispívají ke zdraví kostí.