Jdi na obsah Jdi na menu
 

Co přesně je MCT olej?

 

Anglická zkratka MCT znamená “Medium Chain Triglycerides”, což v českém překladu znamená tuky se středně dlouhým řetězcem.

Zatímco běžné tuky jsou tvořeny triglyceridy s dlouhými řetězci podobně jako tělesný tuk, MCT olej tvoří triglyceridy se středně dlouhými řetězci (pozn. triglyceridy jsou technický termíny pro tuky). Konkrétně MCT olej obsahuje hlavně kyselinu laurovou (cca 50 %), v menším množství pak kyselinu kapronovou, kyselinu kaprylovou a kyselinu kaprinovou. Pro zajímavost kyselinu laurovou obsahuje ve významném množství také mateřské mléko.

mct-olej.pngAno, jedná se syntetický (umělý) dietní tuk, který byl poprvé vyroben v 50. letech 20. století farmaceutickým průmyslem pro pacienty, jejichž organismus nebyl schopen strávit běžný dietní tuk. Oproti běžným tukům (např. máslo, rostlinné oleje či margarín) má MCT olej odlišnou molekulární strukturu. Díky rychlé vstřebatelnosti nezatěžují lidský organismus, a proto se užívají při poruchách vstřebávání tuků (malabsorpci), Cronově chorobě,  cystické fibróze a dalších chronických onemocněních. Ternto olej se v medicíně používá stále.

MCT olej není přírodní, nedá se najít v přírodě jen tak a nemůžete si jej doma vyrobit jako například “obyčejný” kokosový olej. Vyrábí pouze uměle za pomoci speciálního vybavení a to tak, že z původního kokosového oleje se vyextrahují pouze mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci. Tento proces se nazývá frakcionace. Nejlepším zdrojem MCT oleje je dužina kokosových ořechů, respektive už hotový kokosový olej.

A jeho další benefity prospěšné zdraví? 

Proč užívat MCT olej ve zdravém životě?

MCT olej míří přímo do jater, odkud si jej lidské tělo může v případně potřeby “vytáhnout” jako rychlý zdroj energie či jako palivo pro mozek na místo obvykl glukózy. MCT olej je okamžitý zdroj energie.

MCT oleje a efektivní hubnutí, redukuje tuk v těle

MCT oleje se začal používat především proto, že má pozitivní vliv na trávení.

Rozdílné složení MCT ocení i ti, kteří chtějí zhubnout nějaké to kilo. Jak MCT olej zlepšuje hubnutí?

Pravidelná konzumace MCT oleje vyvolává rychlejší a zároveň delší pocit sytosti, s čímž úzce souvisí také snížení vtíravého pocitu hladu a lepší uspokojení chutí. Uživatelé tvrdí, že nemají takovou chuť na sladká, tučná a jinak nezdravá jídla. Jejich kalorický příjem obvykle klesá, výdej naopak narůstá.

Obsahuje cca o 10 % méně kalorií než běžné tuky

MCT olej a zlepšení mozkových funkcí

Má pozitivní vliv na mozkovou činnost. Užívání MCT oleje podporuje schopnost soustředit se a zlepšuje paměť. Je známo, že kromě dietního užití se MCT olej začíná používat například při léčbě Alzheimerovy choroby. Zvyšuje pocit sytost a slouží jako zdroj energie. Stačí si “cucnout” a téměř okamžitě lze vnímat účinek v podobě přílivu energie.

Oblíben ve sportovní výživě

Tím, že se neukoládá jako zásobní tuk,  zvyšuje kalorický výdej. Sportovci ocení, že  zároveň na rozdíl od tradičních olejů, jejichž konzumace spíše unavuje a uspává - podporuje růst svalové hmoty, urychluje regeneraci a zároveň je vynikajícím zdrojem energie

MCT olej a ketóza

V posledních letech se velkým trendem mezi alternativními způsoby stravování stala  keto dieta založená na omezeném příjmu sacharidů (maximálně 50 gramů denně) a zvýšeném příjmu tuků. MCT olej v tomto případě představuje jeden z nejlepších zdrojů tuků, které podporuji navození stavu ketózy, rychlejší adaptaci na tento způsob stravování a využívání tuku jako hlavního zdroje energie.