Jdi na obsah Jdi na menu
 

Víš proč jíš?

Oslavy vánoc a nového roku skončily, nastal každodenní běžný život. avšak vzhledem k započatému období masopustu neskončilo období jídla a hodování.  

Pro některé z nás opravdu co se týká jídla období nadměrného dopřávání si a následného přibírání na váze. V dnešní době se u mnoha z nás změnil důvod proč skutečně jíme.

Jídlo by mělo být zdrojem výživy, zdrojem minerálů a vitaminů, zdrojem energie. Hlavním důvodem, proč bychom měli jíst je hlad. Často ovšem jíme protože máme chuť, nebo jen tak ze zvyku, někdy proto, že jedí druzí, jíme ze stresu, někdy proto, abychom zapomněli nebo zahnali mylešnku na něco nepříjemného, někdy nejsme schopní překonat pokušení, často se jídlem snažíme zahnat nějaký nedostatek či emoční rozladění. Tím, že v dnešní době je pohyb vyhledáván pouze některými z nás a denní fyzická práce dřívějších dob již není běžná, příjem potravy a kalorií vyhrává nad výdejem. A deko po deku jde váha nahoru.

Přitom  stačí pouze vice vědomě žít – vědomě si vybírat stravu, způsob její úpravy i dobu stravování, ale také vědomě zahrnovat do svého života čas odpočinku, správného dýchání a jakéhokoliv přiměřeného pohybu. Čím vice vědomě budeme tyto aktivity tvořit, tím méně budeme následně řešit zdravotní problémy.  

Inspirace: zeptej se sám sebe u každého jídla proč zrovna teď jíš a pravdivě si odpověz.

Je to jedna z cest hlubšího poznání sebe sama.

________________________________________________________________

Je masopust o veselí a zabijačkách nebo o půstu masa?

masopust.jpgMasopustem je označováno celé období po vánocích před velikonočním půstem (ve skutečnosti období mezi dvěma půsty a to adventním a velikonočním). Představuje období veselí, jídla, hodování a tancovaček, zábav, zabijaček a svateb. Začíná po 6.lednu (Tři králové) a končí v noci před Popeleční středou.  Vrcholí třemi dny před Popeleční středou (fašank), pro které je typické obřadní průvod masek, jež obchází s muzikou vesnici a končí veselkou v hostinci.

Proč se toto období jmenuje masopust, když  by mělo být ve skutečnosti o půst masa? Půst anebo pust? Vysvětlení je jednoduché – masopust vychází z historického významu pustit se do masa. Naopak dnešní staročeská podoba podoba slova půst (postit se) byla jiná  póst.

 

Takže dopřejte si veselí, radovánek, využijte plesovou sezónu případně nějakou vesnickou zabijačku naplno až do 18.2., kdy bude Popeleční středa, kterou začíná postní období (období půstu).

_____________________________________________

 

Srdečně vás zveme na první letošní vaření Čáry máry v kuchyni, které jak jinak bude opět v povánočním období o jednoduché výživné stravě a očistě – 18.2. začíná období půstu. Konat se bude 29.1.2015 v kanceláři Dany Luňákové, začátek v 17 hodin. Bližší informace najdete v příloze.

________________________________________________________________

Je zde lednové číslo Pravého domácího časopisu

dom.casopis.jpgLednové číslo se alespoň nám v redakci zdá opravdu našlápnuté zajímavými tématy i osobnostmi. Markéta si popovídala s Veronikou Viewegovou, Petra s Janem Hnízdilem, Markéty se pořádně obuly do tématu konopí, Zuzana se nechala strhnout vlnou mytí vlasů bez šampónu a vzala s sebou i část našich fanoušků na facebooku, Monika "debordelizuje" své svědomí v opět výborném fejetonu, Beátina kuchyň tentokrát voněla po rozmarýnu, Lucie se vydala mezi indiány a hledala tam odolnost, Nataša dokončuje svůj seriál o ekopraní.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­________________________________________________________________

Tuna kvalitních biopotravin od PRO-BIO

odcestovala na Antarktidu

Již podeváté se vydá česká výprava vstříc vědeckým výzvám ledového kontinentu na stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse. S týmem polárníků pojí tříletá vzájemně prospěšná spolupráce a společná filozofie zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí také obchodní společnost PRO-BIO.

Na dvouměsíční výpravu vyjede letos 15 vědců a techniků, mezi nimiž bude sedm nováčků.

Na polární stanici se vědci zabývají především sběrem vzorků, které se po příjezdu do ČR stávají předmětem i několikaletého zkoumání a jejich zpracování je součástí zadání diplomových a doktorských prací. Jiné vzorky, např. ryby žijící výhradně v antarktických vodách, jsou preparovány pro muzea a další zoologické expozice. Průběžně vědci připravují výstavy, pořádají přednášky pro veřejnost a výuku mladé generace. Do těchto míst jezdí výprava již devět sezón.

Společnost PRO-BIO spolupracuje s polárním týmem již třetí sezonu. Kromě tradiční zásoby různých druhů mouky, těstovin, müsli, ovesných kaší a polotovarů jsme letošní dodávku rozšířili o luštěniny, oleje, sladidla a koření. Těší nás, že si polárníci oblíbili naše produkty natolik, že jejich zásoba se rok od roku zvyšuje. Hitem jídelníčku polárníků je čerstvý chléb upečený ze špaldové mouky a špaldové knedlíky. Při pracích v terénu se osvědčily naše polotovary, tzv. Rychlé pánve, které v sobě snoubí výbornou chuť, rychlou a snadnou přípravu. Je naší velmi dobrou vizitkou, že objem biopotravin, který letos putuje do Antarktidy, čítá přes jednu tunu!

___________________________________________________

 

Žijte a užívejte života.

Život je krásný a stojí za to jej prožít naplno.

A nezapomeňte, s úsměvem jde všechno lépe.