Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

      "Do srdcí bližních dýchnout cit,
       štěstí a lásku neprosnít.
       Radostně tvořit, ne se dřít.
    Svůj život prozpívat, protanči a prožít,
                                          ne přežít či živořit."                   PF 2013

 

 

Tohle je loňský pohled na poslední západ měsíce a zároveň poslední východ slunce v loňském roce z hřebene Jeseníků na Praděd.
Každý z nás je bere za samozřejmost, nikoho nenapadne pochybovat o tom, by by zítra slunce nevyšlo, maximálně bude schované za mraky.

 

Jen my sami o sobě někdy pochybujeme, nevěříme si.
Jsou to pozůstatky našich dřívějších zkušeností a důsledky výchovy.
Když jsme začali přebírat zodpovědnost za svůj život do svých vlastních rukou,
vytratily se hry z našeho života a objevily se nejrůznější obavy z čehokoliv.


Pravda je ovšem taková,
že v každém z nás dřímá velké nadání,
všichni procházíme takovými situacemi,
které nám umožňují poznat sami sebe
a rozvinout skryté vlohy za účelem naplnit své životní poslání.

Je na čase změnit úhel pohledu na sebe samé,
začít se víc vnímat, věřit si, rozvíjet se a plnit si své sny,
které jsme schovali do těch nejtajnějších schránek.

Je na čase měnit situace, které bychom raději nepoznali, na výzvy,
které nám umožní překonávat překážky a vážit si sebe sama.
Držíme vám pěsti.


Nové stránky www.pro-bio.cz

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců spustil nové internetové stránky. Vše o organizovaném ekologickém zemědělství tak uživatelé naleznou přehledně na jednom místě, na adrese www.pro-bio.cz. Veřejnost ocení mapu členské základny, pro zemědělce je zde například dostupná aktuální legislativa nebo informace o projektech, do kterých se jako členové Svazu mají možnost zapojit..
Mapa členské základny je zajímavým prvkem nových stránek. Návštěvník snadno nalezne ekologicky hospodařící zemědělce, zpracovatele nebo členské bioprodejny, včetně popisu činnosti a kontaktů. Mapa členské základy usnadní hledání dodavatelů bioproduktů, zákazníky nasměruje do bioprodejen a cestovatele tam, kde nabízí ubytování. Kalendář zase ukazuje přehled vzdělávacích nebo kulturních akcí vztahujících se k ekologickému zemědělství.

___________________________________________________________________


Půlstoletí kalendáře Výsevní dny podle Marie Thunové

Kalendář poradí, jak v roce 2013 pracovat na zahradě i na poli podle přírodních kosmických rytmů a uvádí příznivé dny pro včelaře. Výsevní dny 2013 sestavili a vypracovali Matthias K. Thun a Christina Schmidt-Rüdtová. V překladu Radomila Hradila je vydává PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.
Podobně jako v Česku velmi oblíbený a všude dostupný Lunární kalendář Krásné paní, jež radí ženám, kdy stříhat vlasy a kdy držet půst, Výsevní dny usnadňují načasování jednotlivých kroků, jež musí v průběhu roku učinit pěstitel.
Přehledná příručka Výsevní dny vycházejí v češtině v úplné verzi, vydávané Svazem PRO-BIO, od roku 1995.
V Německu vychází tato příručka už 50 let.  Maria Thunová a její spolupracovníci šest desítek let provádějí výzkum a polní pokusy, ve kterých vliv konstelací na růst rostlin ověřují. V únoru 2012 Maria Thunová ve věku nedožitých 90 let zemřela a autory Výsevních dní, které ovšem stále nesou její jméno, jsou tak její syn a dcera.
Biodynamické zemědělství je nejstarší způsob alternativního (ekologického) zemědělství, existující od roku 1924. Jeho zakladatelem je rakouský filosof Rudolf Steiner (1861-1925). Vyznačuje se mj. používáním speciálních homeopatických preparátů na půdu, rostliny a do statkových hnojiv, homeopatickými metodami regulace chorob a škůdců atd. Biodynamické podniky jsou sdruženy v národních svazech Demeter, což je zároveň chráněná známka takto vypěstovaných produktů. Držitelé licence Demeter se nacházejí ve všech koutech světa. V současnosti hospodaří tímto způsobem celosvětově asi 4 tisíce podniků. Tento typ zemědělství má napojení i na waldorfské školství, antroposofickou medicínu (například firmy Weleda, péči o mentálně postižené, tzv. hnutí Camphillů). V České republice tak hospodaří například Camphill České Kopisty nebo Vinné sklepy Kutná Hora.


Mladí lidé se zapojují do hnutí Slow Food


 Slow Food Youth Network (SFYN) byl založen jako součást mezinárodního hnutí Slow Food, k němuž se dnes hlásí přes 100 000 členů ve 153 zemích světa.
Základem filosofie tohoto hnutí, které založil v roce 1986 italský novinář a gastronom Carlo Petrini jako protest proti otevření restaurace nadnárodního řetězce McDonald´s přímo na historickém náměstí Piazza di Spagna vŘímě, je přesvědčení, že všechno jídlo, které se dostává na náš talíř, by mělo být Good, Clean and Fair (dobré,čisté a spravedlivé). Takové jídlo by nemělo být privilegiem, ale právem každého z nás, a proto se hnutí Slow Food snaží vzbudit zájem lidí o to, jaké jídlo jedí, odkud pochází, jak chutná a jak jeho produkce a konzumace ovlivňuje okolní svět a životní prostředí. Snaží se přimět lidi, aby jako spotřebitelé o svých rozhodnutích přemýšleli a znali jejich následky, protože „změna začíná u každého nás na talíři“!
Jednotlivé lokální skupiny nezávisle vytvářejí originální projekty a organizují různé akce, poskytující možnost prezentovat myšlenky hnutí a přesvědčovat a předávat znalosti dál. Ty nejúspěšnější projekty reprezentuje například amsterdamský Food Film Festival, několikadenní mezinárodní setkání, jehož třetí ročník proběhne v březnu 2013 a které se snaží ukázat, že jídlo není jen nutností pro přežití a potěšením, ale představuje jakousi křižovatku mezi zdravím, životním prostředím, ekonomikou a společností.
___________________________________________________________________

Děkujeme všem zákazníkům za vaši přízeň.
Budeme se i nadále snažit splnit vaše přání k vaší spokojenosti.
Jakékoliv podněty ke zlepšení spolupráce z vaší strany jsou vítány.

Žijte a užívejte života.
Život je krásný a stojí za to jej prožít naplno.
A nezapomeňte, s úsměvem jde všechno lépe.