Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pohodový rok 2016

 

Nový rok 2016 je již v plném proudu. Jen ta zima tomu nějak neodpovídá. Někteří z nás již ani nevzpomenou na vánoční svátky či Silvestrovské oslavy a s nimi plánovaná předsevzetí. Konec roku je vhodný čas na zastavení se a uvědomění si naší životní cesty a jejího smyslu, je daleko lepší uvědomovat si ovšem smysl našeho bytí každý den. Tím, že se zamyslím nad svým jednáním, stravováním, pohybem, nad svými vztahy a životem celkově, mám dobrý předpoklad, že se stane

 

můj život více vědomým.

Je to nejkratší cesta

k pohodovému, smysluplnému a spokojenému bytí.

 

 

Čáry máry v kuchyni 28.1.2016

 

Naše letošní první setkání se uskuteční opět v kanceláři Dany Luňákové v objektu Domova důchodců v Bruntále pod divadlem. Setkáme se 29.1. tradičně v 17 hodin, strava mezi Masopustem a půsty.

 

Únorové setkání a vaření odpadá,

opět se sejdeme den před aprílem 31.3.2016.

_____________________________________

   

Pilotní program Skutečně zdravá škola ověřen

 

V  roce 2015 se iniciativě Skutečně zdravá škola podařilo několik úspěchů. Na jaře spustila pilotní ročník programu Skutečně zdravá škola na 15 školách a řada z nich se s kritérii programu velice zdárně vypořádala. Za pár měsíců se jim podařilo změnit školní stravování tak, jako se to někde nepodaří za celé roky.

Program Skutečně zdravá škola již na téměř stovce škol

Školy, které program ověřovaly, dokázaly, že jsou jeho kritéria splnitelná i v českých podmínkách. Už na konci roku 2015 se do programu zapojilo více než 90 přihlášených škol, které chtějí zlepšit své školní stravování. Dvaceti tisícům dětí se tak začíná díky programu zlepšovat jejich školní jídelna. 

Ze školních automatů a bufetů zmizí nezdravé potraviny

Od svého vzniku iniciativa Skutečně zdravá škola usilovala o omezení prodeje nezdravých potravin ve školách. „Už na jaře 2015 se i díky společném tlaku nás všech podařilo zákaz prodeje nezdravých potravin prosadit. V únoru 2016 by podle našich informací mělo být vyhláškou konečně definované, co to nezdravá potravina je, a tedy už brzy by měly zmizet ze škol a měly by je nahradit zdravé alternativy. A my máme radost, že se podařilo prosadit skutečně zdravou vyhlášku,“ říká zakladatel iniciativy Bohuslav Sedláček.

______________________________________

 

Pozvánka na veletrh BIOFACH 2016

 

v době od 10. do 13. února 2016 zve mezinárodní veletrh biopotravin BIOFACH k návštěvě svého 27. ročníku. 

Novinky představí na 2400 vystavovatelů (včetně veletrhu přírodní kosmetiky VIVANESS) z celého světa. Speciální přehlídky jsou věnovány biovínu, bio olivovému oleji a veganské stravě. Na vaření špičkových kuchařů se můžete těšit v hale 7, kde se koná show cook+talk.

Ani v roce 2016 nechybí na veletrhu BIOFACH společný stánek českých firem pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR (prezentuje 11 firem), další české firmy vystavují na samostatných stáncích. Seznam vystavovatelů a bohatý doprovodný program naleznete na www.biofach.de

 

 

Švýcarsko: Nejvyšší spotřeba bio výrobků na osobu

 

Obrat s bio výrobky ve Švýcarsku  stoupl na 2,2 mld. CHF (přibližně 49 mld. Kč), přičemž spotřeba bio výrobků na osobu činí ročně 269 franků, tedy přibližně 6 700 Kč, v České republice je to okolo 180 Kč. Jedná se o největší spotřebu na světě. Zvedl se tak i podíl ploch, na kterých se pěstují bio plodiny včetně horských regionů.

Převážnou část podílu bio výrobků ve Švýcarsku zajišťují dva velké řetězce - Coop s podílem na celkovém obratu prodeje bio výrobků ve Švýcarsku ve výši 46,5 % a Migros (27,5 %). 

______________________________________________________________

Nový zákon ve Francii bojuje proti plýtvání potravinami

Téměř polovina veškerých potravin na světě  končí  nesnězená  v odpadcích. Zatím stovky milionů lidí hladoví. 

Ve Francii vstoupil na Nový rok v platnost nový zákon, podle kterého musí restaurace podávající více než 180 jídel denně, poskytovat svým zákazníkům sáčky na odnos zbytků domů. Zákon má za cíl snížit plýtvání potravinami v celé zemi.

Nedávno jsem v supermarketu u uzenin slyšela, jak jeden zákazník prosil prodavačku, zda by mu neprodala odkrojky ze salámů pro psa. Její odpověď byla záporná, jen zákazníkovi vysvětlila, že tyto odřezky končí na kafilérce.

Jak je to u nás?

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso a uzeniny

Z průzkumu společnosti IKEA vyplývá, že  Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso a uzeniny. Nejvíce plýtvají jídlem mladí Pražané.

Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že vyhazuje minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Nejčastěji takto vyhazují pečivo, nejméně naopak uzeniny a maso. Vyplývá to z průzkumu, který provedla IKEA ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo.

 

 

Otázka mléka v naší výživě

 

Základem výživy novorozenců a kojenců je mateřské mléko, které díky svému optimálnímu složení umožňuje snadné trávení a vstřebávání živin. Což je jedna z důležitých výhod kojení v porovnání s umělou kojeneckou výživou. Mateřské mléko poskytuje novorozenci nejen optimální složení stravy, ale mimo jiné také zabezpečuje pasivní ochranu proti bakteriálním a virovým infekcím, a to zejména díky přítomnosti imunoglobulinů. V neposlední řadě kojení posiluje vazbu mezi matkou a dítětem.

Jednou však přijde doba, kdy se miminko potká s jiným, než mateřským mlékem. Ve výživě člověka se uplatňuje zejména mléko kravské, ale také kozí nebo ovčí. Složení mléka je u jednotlivých druhů podobné, rozdíly jsou zejména v obsahu jednotlivých složek (např. bílkovin, tuku, vitamínů a minerálních látek). „V kravském mléce je však oproti mateřskému mléku vyšší obsah bílkovin a minerálních látek. A právě tyto vlastnosti činí surové kravské mléko nevhodné pro kojence,“ říká odborník na dětskou výživu Richard Zelenka ze společnosti Humana, která se na dětskou výživu specializuje.

Otázka složení (vyšší obsah bílkovin ve stravě) je však jen jeden z důvodů, proč se někteří lidé vyhýbají mléčným výrobkům. Skutečnost je ovšem v dnešní době taková, že pouze 30% populace je schopno strávit mléčnou bílkovinu. Zbylých 70% ani neví o tom, že jejich trávení není schopno mléčnou bílkovinu strávit do okamžiku a drobné problémy s trávením často ani neřeší.

________________________________________________________

 

PhDr. Marta Foučková „Hlubinná terapie jako duchovní cesta“. 

Seminář proběhne v termínu 26.3. – 28.3.2016 v Koutech nad Desnou, hotel Dlouhé Stráně.