Jdi na obsah Jdi na menu
 

24. 1. 2025

 

Používáte kardamom?

 

2.-kardamom4.jpgPo šafránu a vanilce patří toto koření k nejdražším. V minulosti bylo  vzácné, že se objevovalo pouze v královských kuchyních.

Původně rostl v Pákistánu, Bangladéše, Bhútánu, Indonésie a Nepálu, ale dnes je největším pěstitelem a vývozcem Guatemela

 

Jeho pěstování, ale i sklizeň a zpracování jsou náročné, celý proces probíhá z větší části jako ruční práce. Malá nepoškozená  zrnka vytažená z tobolky se suší ve stínu několik dní až týdnů. 

2-cizrnove-kulicky-s-kardamomem.jpgŘekové a Římané kardamom žvýkali, aby měli čisté zuby a svěží dech, ale i jako parfém. Častěji je používán v kuchyni jako dochucovadlo do pokrmů i nápojů, v indické a arabské kuchyni, do vánočního cukroví, perníků, sušenek,  do masových kořenících směsí, do čaje i kávy.

Užívá se ve  všech tradičních medicínách, kde bývá součástí směsí pro úlevu, lepší zažívání, při kašli, nachlazení a astmatu, při detoxikaci, při bakteriálních a virových onemocněních, ale ve formě silice se užívá i v přírodní kosmetice.

Jako každá bylina a koření má i své zdravotní účinky - pomáhá uvolnit žaludeční křeče, zmírňuje pálení žáhy, zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus, pomáhá při nevolnosti a bolesti hlavy, při hubnutí, zlepšuje zrak, zlepšuje funkci ledvin. Nejvíce používané je dochucení kávy a cukroví.