Používáte kardamom?
Po šafránu a vanilce patří toto koření k nejdražším. V minulosti bylo vzácné, že se objevovalo pouze v královských kuchyních.
Původně rostl v Pákistánu, Bangladéše, Bhútánu, Indonésie a Nepálu, ale dnes je největším pěstitelem a vývozcem Guatemela
Jeho pěstování, ale i sklizeň a zpracování jsou náročné, celý proces probíhá z větší části jako ruční práce. Malá nepoškozená zrnka vytažená z tobolky se suší ve stínu několik dní až týdnů.
Řekové a Římané kardamom žvýkali, aby měli čisté zuby a svěží dech, ale i jako parfém. Častěji je používán v kuchyni jako dochucovadlo do pokrmů i nápojů, v indické a arabské kuchyni, do vánočního cukroví, perníků, sušenek, do masových kořenících směsí, do čaje i kávy.
Užívá se ve všech tradičních medicínách, kde bývá součástí směsí pro úlevu, lepší zažívání, při kašli, nachlazení a astmatu, při detoxikaci, při bakteriálních a virových onemocněních, ale ve formě silice se užívá i v přírodní kosmetice.
Jako každá bylina a koření má i své zdravotní účinky - pomáhá uvolnit žaludeční křeče, zmírňuje pálení žáhy, zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus, pomáhá při nevolnosti a bolesti hlavy, při hubnutí, zlepšuje zrak, zlepšuje funkci ledvin. Nejvíce používané je dochucení kávy a cukroví.