Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

 

 

AMASAKÉ

Amasaké je tradiční, velice lahodný, sladký japonský pokrm. Jedná se o  jemně pomletou kašičku z jakékoli obiloviny (rýže, jáhly, oves), která prošla procesem fermentace, a v důsledku toho je přirozeně nasládlá. Neobsahuje jednoduchý cukr, umělé přísady ani konzervační látky. Pokrm je lehce stravitelný a neměl by zatěžovat slinivku břišní. Vhodné i jako strava pro miminka.

Používá se samostatně jako dezert nebo jako sladidlo do pudingů, kaší ,koktejlů, koláčů, čajového pečiva, buchet atd.

Dále jej můžeme ochutit oříšky, kokosem, sušeným ovocem, semínkamy,  naředit a svařit s pudinkem, zapéct jako základní surovinu nákypu nebo použít jako sladké mléko na kaše. Hotové amasaké se dá i koupit v prodejnách zdravé výživy.

 

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA AMASAKÉ

 

Suroviny:  doma připravené pšeničné klíčky, rýže ( nebo pšenice nebo jáhly)

Příprava klíčků

Tato pochoutka se vyrábí z pšenice ozimé. Pšenici necháme naklíčit během 3-4 dní, pozor  nejdřív vyraší zhruba tři kořínky a až pak klíček. Ten by měl být tak 1-3 mm dlouhý, ne víc. Pak pšenici zvolna usušíme  a skladujeme ve skleničce v lednici. Těsně před použitím umeleme na mlýnku. Jestliže pšenici rozemelete dříve, může tuk v klíčcích žluknout a ztratíme tímto cenné enzymy a amasaké nám nezesládne  tolik jako když je čerstvě umletá.

psenicne-klicky-na-amasake.jpg

Příprava obiloviny a fermentace

Na 1 díl naklíčené pšenice použijeme 10 dílů rýže ( nebo jahel nebo ovsa). Rýži bez soli uvaříme ve vodě do měkka (pšenici je dobré přes noc namočit) a necháme klesnout na takovou teplotu, abychom udrželi na hrnci ruku (cca 60°C). Naklíčenou pšenici rozmixujeme s trochou vody a vmícháme do rýže. Položíme pod peřinu na cca 2-6 hodin a necháme „fermentovat" - rychlost fermentace závisí na teplotě, kaše řídne a sládne. Tento proces musíme ovšem zastavit po zesládnutí zastavitmpřevařením, jinak by amasaké začalo kysnout. Hotové amasaké uchováváme v lednici nebo jej můžeme zmrazit.