Jdi na obsah Jdi na menu
 

  Baltic steak v kapustě s hato mugi 

dsc09992.jpg

V hrnci dame vařit rýži s hato mugi a špetkou soli. Cibulku zpěníme v druhém hrnci na olivovém oleji, přidáme nastouhanou mrkev a nakrájenou kapustu, mořskou sůl, kmín a dáme pod pokličku podusit. Ke konci vaření přidáme na kostky či plátky nakrájený Baltic – ochucené rostlinné maso. Kdo má rád, může přidat trochu rozetřenéího česneku. Teplé servírujeme na talíř.

 Hato mugi

je obilovina podobná ječmenu (známá i pod názvem "Jobovy slzy"). Perličkový ječmen neboli Hato mugi jsou semena divoké trávy, která mají silné čisticí účinky na organismus.

Hato mugi se nepoužívá jako běžná potravina, má totiž velmi silné léčebné účinky. Přidávejte ho občas po troškách při vaření naturální rýže. Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků, posiluje žaludek a je močopudný. Používá k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění, revmatických onemocněních, bradavicích a tvorbě mateřských znamének. Lidé se zánětem slepého střeva by měli hato mugi konzumovat ve formě kaší.

Výhonky zelené ječmenné trávy jsou zajímavé především pro svůj obsah aminokyselin, kterých obsahuje celkem 18 z 20, včetně všech esenciálních, tedy těch, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je nutné mu je dodávat. Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu. Ty jsou důležité pro regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.

Matička Příroda obdařila ječmennou trávu vysokým obsahem zejména betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě.

Odvar z ječmene se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje ječmen za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů.

 

Původně plánované hato mugi bylo vyměněno za

červenou quinu,

další perfektní přirozeně bezlepková potravina, která má skvělé čistící účinky, proto se hodí také v tomto období jara.

 Kapusta

Kapusta právem patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Pro její vysoce antioxidační schopnosti je možné ji zařadit mezi tzv. superpotraviny (ORAC = oxygen radical absorption capacity je 1770. Tím se pasuje mezi jedničku ve zdravotním přínosu pro tělo.

Kapusta obsahuje silné fytochemické látky, jako je třeba protirakovinně působící indoly, rostlinné sloučeniny s prokázaným účinkem proti rakovině prsu, děložního čípku a tlustého střeva.

dsc09973.jpg

Kapusta má navíc vysoký obsah síry a obsahuje látku zvanou sulforafan, která podporuje detoxikační enzymy a pomáha v boji proti rakovině. Sulforafan se tvoří, když se zelenina krájí či žvýká a stimuluje játra k odstraňování volných radikálů  a dalších chemikálií, jež mohou poškozovat DNA.

Kapusta je bohatým zdrojem vápníku, železa, vitamínů A,C a vitamínu K, důležitého pro stavbu kostí. Obsahuje 7x více beta-karotenu než brokolice a 10x více luteinu a zeaxantinu, což jsou karoteniody, které chrání náš zrak.

 

     Pomazánka z tofu s medvědím česnekem

dsc09980.jpg

Tofu natural vložíme na chvíli spolu s trochu rostlinné smetany do mixéru, rozmixujeme, přidíáme nakrájený medvědí česnek a wurzel vegetu a lehce promícháme. Mažeme na celozrnné pečivo, jednohubky sypeme černým sezamem.

Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Používá se v asijské kuchyni, je velmi dekorativní a nachází použití i v tradiční čínské medicíně. Černé sezamové semínko je velmi všestranné. Je vynikající na pečivu, v jogurtech a müsli, na kaších, v chlebu, ve smažených asijských pokrmech a marinádách na maso. Ve skutečnosti lze přidat téměř všude – do polévky, omáčky na těstoviny nebo i guláše.

 Desert  z tofu

Natural tofu rozmixujeme s rostlinnou smetanou a dobrou domácí marmeládou do krémova. V misce zdobíme černým sezamem a celozrnnou sušenkou.

dsc09995.jpg