Citronáda s mátou
Dobře rozmixujeme omyté lístky máty, nerafinovaný třtinový cukr a oloupaný citrón.
Hokkaidó kečup
Do hrnce dame vařit omytou a nakrájenou zeleninu – přibližně 700g dýně hokkaida, 4 ks rajčat (můžeme nahradit rajskou šťávou), 2 ks cibule, 2 ks červené papriky, 2 ks stroužky česneku a kousek zázvoru. Se solí a kořením gyros rozvaříme do měkka. Na konci varu přidáme 1-2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu a krátce povaříme. Vše hladce rozmixujeme a přidáme lžičidáme lžici dýňového oleje a trochou citrónové šťávy.
Pro krátkodobou spotřebu stačí vložit do lednice, k uskladnění je potřeba kečup chvíli sterilovat.
Podáváme po studenu např. na toust nebo jako přílohu nebo jako omáčku k těstovinám.
Jablečné chatney
Rozvaříme v hrnci základní suroviny – přibližně 1 kg omytých a nakrájených jablek bez jadřinců, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 menší červenou papriku – klidně pálivou nebo malý feferonek se špetkou mořské soli a kari kořením. Po rozvaření rozmixujeme a přidáme lžíci třtinového nerafinovaného cukru.
Pikantní chuťovka k masu, do salátu nebo jen tak na chléb s máslem.
Zelný salát s křenem
Rozmixujeme a nastrouháme přibližně 300 g bilého hlávkového zelí, 1 menší mrkev, 2 menší jablka, křen, dochutíme lžičkou nerafinovaného třtinového cukru, špetkou mořské soli a olivovým olejem