Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hrajeme si se semeny a semínky

 

Nápoj s goji a chia semínky

Do sklenice vložíme čajoou lžičku chia semínek a goji a necháme chvíli louhovat. Poté popíjíme po doušcích.

Dýňové chipsy

Na pánvi osmahneme na sucho dýňová semínka se špetkou soli. Semínka dáme jen tak na misku a pojídáme - příjemně praskají.  

 

Dýňové gomasio a dýňové pesto

dsc06458.jpg

Pokud dýňové chipsy po vychladnutí jemně rozmixujeme, poslouží nám semínka jako posypání na jakýékoliv jídlo (rýže, namazaný chléb, brambory, těstoviny). Můžeme si jej takto pořidat k sypké vegetě.

Nebo umixovaná semínka ve sklenici dále promícháme s citronovou šťávou, olivovým a dýňovým olejem. Pro obměnu můžeme přidat i jemně strouhaný tvrdý sýr. Vytvoříme tak něco jako pesto, které je skvělé jen tak na osmahlou topinku z toustovače nebo skvěle ochutí rýži, těstoviny či brambory.

 

Domácí hořčice (bez křenu či s křenem)

Složení: hořčičná semínka, javorový ocet (umeocet), agáve sirup, wegi kořenící směs, kurkuma, koření, hřebíček, křen

V misce promícháme olivový olej s kurkumou, javorovým octem (umeoctem). Rozmixujeme semínka hořčice s hřebíčkem (v mixéru nebo v ručním hmoždíři) a přidáme k nim dále tekuté přísady, agáve sirup,  wurzel kořenící směs,dobře promícháme a necháme v lednici “dozrát” (proležet).

Proč hořčičné semínko jíst? Způsobuje prokrvení zažívacího traktu, tím urychluje trávení a látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči. Nehodí se při zánětech žaludku. Používá se i při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku. Používá se i v lékařství – placka z rozemleté hořčice s moukou tiší revmatické bolesti.

Hořčičné semínko uleví:

- při problémech s ucpáváním cév, tromby, čistí střeva

- koupele – osvěžující (kushi) ½ šáklu hořčice do plátěného pytlíku do vany

- obklady (Kushi) – rozmělníme semínko hořčice, 1 hrst smícháme se stejným množstvím bílé mouky a oroimnícháme s vovou v husté těsto. Poté náplast přiložíme přes tkaninu na místo, které chceme prohřívat – cca 20 minut až do pocitu „nepříjemného pálení

 – přikládáme při problémech s průdušky a astmatem střídavě na přední a zadní část zad (prsní balzám), při revmatismu a zatvrdlinách ve svalech

- při problémech s trávením (Synková) – semínka podporují peristaltiku – kůra 6-8 týdnu 1 čajová lžička celých semínek se sní 3x denně před jídlem – nezapíjíme teplou vodou

- černá omáčka – při kornatění tepen (Synková)

 

Makové mléko

dsc06454.jpg

Mák má v naší oblasti svě opodstatnění. Pětoval se zde odjakživa, dokonce naše země patřila k předním pěstitelům v Evropě. Mák patří k zásaditým potravinám, proto by měl být součástí detoxikačních kúr, samozřejmě ne s cukrem.

 Do nádoby dejte 100g namletého máku a 0,8-1l litr odstáté vody. Tuto směs necháme 2 - 3 hodiny louhovat. Občas směsí zamíchejte. Po té směs ponorným mixérem mixujte asi 2 - 3 minuty, vznikne šedivá  maková voda, kterou poté přecedíme přes sítko. Mléko můžete dál upravovat podle svých chutí, nebo rovnou vypít. Mák, který vám zůstane po přecedění, už neobsahuje vitamíny, ale pořád v něm zůstává vláknina. Hodí se proto do náplní, ale už nemá tak výraznou makovou chuť, proto jej doporučuji spíš jen jako doplněk např. povidlové náplně.

Makové mléko uklidňuje a příjemně navodí zasloužený spánek. Krom toho, že je i velmi chutné, dodá našemu tělu výživný makový olej a Ca (až 1400mg /100g).

Vyzkoušejte jej dochutit skořici či vanilkou.

 

Tofu omáčka s ječnými těstovinami a klíčky

tofu-omacka.jpgNa panvi vložíme lžíci přepuštěného másla ghí a čerstvě pomletý černý pepř a koriandr. Dále přidáme jemně nakrájenou cibuli, pórek a jemně nastrouhanou mrkev. krátce podusíme. Následně přidáme některé měkké tofu ( kořeněné, česnekové, zeleninové, lahůdkové nebo s řasou ) , rozmačkáme je vidličkou a přidáme rostlinnou smetanu gran cucina. Do požadované hustoty rozředíme hustou omáčku vodou