Jdi na obsah Jdi na menu
 

Lehká večeře – červená řepa s hlívou a polentou

Složení: cibule, olej, kmín, hlíva ústřičná, červená řepa, estragon, wurzel vegeta, polenta, mražená kukuřice
Na rostlinný olej vložíme osmažit cibulku, hlívu a kmín, po chvilce přidáme nakrájenou vařenou řepu – ne sterilovanou, ta má zcela jinou chuť, jemně nakrájenou polentu a mraženou kukuřici. Necháme chvíliprohřát, přidáme vegetu wurzel a estragon a servírujeme na talíř.
Jednoduché, rychlé a lehké, bezlepkové jídlo, chutné i po studenu.
 
 Dezert (ořechový krém) z polenty
Dezert z polenty: kukuřičná krupice, agávový sirup, kukuřičný nápoj, kakao, ořechy, mořská sůl, ghí, jablečný koncentrát.
 Z vody, mořské soli a polenty uvařímu hustou krupici – polentu. Necháme chvíli vychladnout, přidáme pomleté vlašské ořechy, agávový sirup, lžičku chí. Část kaše ochutíme kakaem. Barevné kaše servírujeme do misek a jemně polijeme jablečným koncentrátem, který dezertu dodá lehce kyselkavou chuť. Vynikající teplý i po studenu. Pokud je dostatečně hustý, dá se použít místo těžkého tukového krému na slepování cukroví, do košíčků nebo na výrobu dortu. 

 

vareni-012.jpg

  
Další inspirace s polentou
Polenta je typický produkt severní Itálie s dlouhou tradicí. Byla používána jako chléb, doprovázela každý typ potravy. Kukuřičná krupice, která je základem \polenty, má vynikající nutriční vlastnosti. Polenta je zvlášť vhodná pro ty, kteří nemohou konzumovat potraviny obsahující lepek. Náš výrobek je zabalen do speciálního obalu, který mu zajišťuje minimálně dvouměsíční trvanlivost při skladování v ledničce. Nemrazit.
Polenta k masovým a zeleninovým pokrmům:
I. Sejměte obal, rozkrájejte na plátky a ohřejte nad parou.
II. Ponořte Polenu (i v obalu) do vařící vody na dobu max. 5 minut, sejměte obal a rozkrájejte na plátky.
Receptář
1. Polenta v sýrovém těstíčku
Polentu nakrájíme asi na 0,5 cm silné plátky. Z vajíčka a nastrouhaného uděláme těstíčko. Polentu v těstíčku obalíme a z obou stran na oleji osmažíme. Podáváme k zeleninovým salátům i jako samostatný pokrm.
 
2. Plněná Polenta
Polentu nakrájíme asi na 0,5 cm silné plátky. Mezi dva plátky vložíme kolečko salámu, plátek tvrdého sýry, dochutíme kořením (sůl, pepř, paprika, česnek), obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme se zeleninou nivovou oblohou, tatarskou omáčkou, kečupem apod.
 
3. Polentové karbanátky masové
Jednu celou Polentu pomeleme na masovém mlýnku. Přidáme 40 dkg mletého masa, 15 dkg nastrouhaného sýra, 1 celé vejce, sůl, pepř, majoránku, kmín, zelenou petrželku, osmahlou cibulku, česnek (vše dle chuti) Karbanátkovou směs podle potřeby zahustíme strouhankou. Osmažíme.
 
4. Polentové karbanátky zeleninové
500 g Polenty, 500 g dušené zeleniny (mrkev, květák, kedluben, cibule, kapusta) Vše pomeleme, přidáme nasekanou zelenou petržel, 2 vejce, 50 g strouhaného sýra. Promícháme, dochutíme kořením, podle potřeby zahustíme strouhankou. Karbanátky obalíme v mouce, vejci, strouhance a smažíme na oleji.
 
5. Bramborák z Polenty
Polentu pomeleme na masovém mlýnku. Nastrouháme několik syrových brambor. Upravíme jako těsto na bramborové placky a smažíme.
  
6. Polenta na způsob francouzských brambor
Polentu nakrájíme na kostky nebo na tenké plátky. Střídavě pokládáme na vymaštěný pekáč vrstvu Polenty a vrstvu uzeniny osmažené na cibulce (místo uzeni možno použít zeleninu, houby apod.). Pekáč zalejeme 5 rozšlehanými vejci s kořením a solí. Dáme do trouby zapéci
 
7. Polenta na sladko
 Sejmeme obal, nakrájíme na kostky. Nad párou Polentu rozvaříme na kaši. Porce na talířích omastíme, osladíme a posypeme podle chuti tvarohem, mákem, kakaem, skořicí, nebo, opraženou strouhankou. Lze podávat také s ovocným protlakem, kompotem, strouhaným kokosem, čokoládou.
 
8. Polentové křupky do polévky
Kostky z Polenty opečeme na plechu v troubě.
 
9. Polentová zavářka do polévek
Polentu vyjmeme z obalu, necháme trochu vysušit. Strouháme na větším struhadle jako zavářku do polévek .
 
10. Polenta za studena
Polentu je možno označit za velmi levnou základní surovinu na přípravu různých druhů pomazánek.
 
Sójová
250 g Polenty, 100 g sojového masa. Sojové maso (nejlépe červené), připravit dle návodu. Přecedit , vychladit a pomlet spolu s Polentou. Přidat 50 g Ramy, dochutit česnekem nebo křenem. Směs našleháme.
Rybí
250 g Polenty, 50 g Ramy, 1 malá cibule, 1 lžička hořčice, sardelová pasta dle chuti, pár kapek citrónu. Šleháme.
Kečupová
250 g mleté Polenty, 50g Ramy, 50g kečupu, zelená nať. Šleháme.
Česneková
250 g Polenty, 50g Ramy, 50g tatarské omáčky, ochutit česnekem. Šlehat