Kurkumové laté
Suroviny: kurkuma mletá, skořice mletá, muškátový oříšek, pepř mletý, mandlový nápoj
Koření protřeme v hmoždíři (pokud nemáme mleté) a citlivě namícháme směs, ve které největší podíl tvoří kurkuma. Čajovou lžičku směsi pak vložíme do hrnku a zalijeme teplým mandlovým mlékem. Nápoj je jemnější, pokud v něm necháme rozpustit na špetku lžičky ghí másla.
Kurkuma rozhodně přispívá k dobrému zdraví. Většinou se používá k dochucení zeleniny, je součástí kari koření. Je dobrým přírodním barvivem.
Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem. Některé studie ukazují, že kurkumin má na akutní zánětlivé procesy stejné účinky jako. Jeho výhodou ale je, že není vůbec toxický. Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je v tom, že potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí proces zánětlivých faktorů.