Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Quina neboli merlík chilský

 

Suroviny: bílá, červená, černá quina, cibule, česnek, mrkev, petržel, celer, rajčata loupaná sterilovaná, Kadlík (cizrna), olivový olej, bambova sůl, estragon, sůl černá, umjeocet, kopřiva,

Quinoa neboli merlík chilský doporučuje pro její výživové hodnoty i kosmonautům na dlouhé lety do vesmíru. Dodáte tělu  dávku rostlinných bílkovin, omega trojek, vitamínů i minerálů (hořčík, železo…)

- neobsahuje lepek

- obsahuje skoro 2x více vlákniny než obiloviny

- obsahuje všechny esenciální aminokyseliny (složení by se dalo přirovnat ke   

  kombinaci sóji s obilovinami.

- má ideální nutriční složení – cca 60% sacharidů, 23% bílkovin a 5% tuku

- má nízký glykemický index

Quinoa je lehce stravitelná a chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Proto ji můžete připravovat na sladko, nebo si ji dáte jako přílohu k masu, přidáte do polévky, nebo si z ní můžete přichystat salát. Připraqvíte z n í sladké kaše, buchty, pudingy.

Semínka quiny jsou obalena proti ptákům tzv.saponiny, které mají nahořklou chuť, proto před vařením necháme quinu namočenou ve vodě a následně ji ještě propláchneme. Poté vaříme jako rýži s dvojnásobným množstvím vody a trochou soli asi 15 minut.