Recept na nejen neděli - oregánový olej
Dobromysl neboli oregáno je bylina typická pro středomořskou kuchyni. Přes léto načerpá množství krásné sluneční energie. Sušená se používá k přípravě nálevů nebo jako koření do jídla - třeba na pizzu. Můžeme si ji ale naložit do olivového oleje a používat ve studené kuchyni k výrobě dresinků nebo na saláty. Má ale i zdravotní účinky - harmonizuje naši psychiku a usnadňuje trávení. Známé jsou protiplísňové, antimikrobiální a antivirální účinky oregánového oleje.
Můžeme jej používat vnitřně
- při nachlazení a chřipce nebo při potížích způsobených viry a bakteriemi
- při respiračních potížích
- při průjmu, střevních a zažívacích potížích, kolitidě a plynatosti
- celkově posiluje imunitu
Má ale i vnější použití
- vhodný na nehty postižené plísní - vmasírujte do nich olej.
- zklidnění místa po štípnutí hmyzem.
- na podrážděnou pokožku, v kosmetice
- k promasírování bolestivých a ztuhlých svalů
Oregánový olej si můžeme připravit také doma.
Po otrhání bylinu propláchneme vodou, necháme oschnout a vylézt broučky. Natrháme květy o drobné lístky oragána, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Necháme stát 14 dní, poté olej přecedíme a přelijeme do čistých sklenic a uskladníme na tmavém chladném místě. Takto vydrží až rok.