Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

 

Tabouleh s uzeným tofu, naklíčenou čočkou a domácím gyros sýrem

 

Suroviny: bulgur, mrkev, okurek, jarní cibule, rajčata, mořská sůl, tofu sýr, domácí sýr s gyrosem (chuťovka z farmy Konečných z Rázové), naklíčená zelená čočka, koření (máta sušená list, římský kmín, česnek, petržel sušená nať, sůl, strouhaná citrónová kůra)

var.menu.jpg

Bulgur uvaříme v soli tak aby byl uvařen, ale ne rozvařen. Na rostlinném oleji orestujeme pórek. Přidáme uvařený bulgur a ostatní nakrájenou zeleninu (okurek, rajče, cibulka, strouhaná mrkev) i uzené tofu a domácí gyros sýr. Přisypeme koření a promícháme. Pokud chceme mít teplé jídlo, můžeme s pórkem přihřát i bulgur a následně připravenou zeleninu, pokud podáváme tabouleh spíše jako salát (vhodnější pro letní obdob), přimícháme s bulgurem jen čerstou zeleninu. Do taboulehu vmícháme naklíčenou zelenou čočku, která navíc působí velmi dekorativně.

 

Tabouleh

 

Tabouleh je původem lehké jídlo blízkého východu. Připravujeme jej z kuskusu nebo bulguru, což je výrobek z tvrdé semolinové pšenice.

Kuskus i bulgur jsou velmi brzy uvařené, kuskus rychleji než bulgur. Dále jej můžeme použít jako zavářku do polévek nebo jako přílohu např. místo rýže.  Dají se jimi naplnit také papriky nebo se dá libovolně zapéct s nejrůznější zeleninou. Připravujeme je ale také na sladko.

 

Jarní zelný salát s ředkvičkami

 


Suroviny: mladé zelí, mrkev, cibulka, ředkvičky, dubový salát, lístky čerstvé máty, olivový olej, agáve sirup, datlová balsamico pasta, citrónová šťáva, čerstvá bazalka

 

 

Jemně nakrájené zelí krátce spaříme (nebo lehce porestujeme na olivovém oleji) se solí a kmínem a následně promícháme s ostatní jemně nakrájenou zeleninou a přísadami. V misce zdobíme dubovým salátem. Salát je možné také krátce (třeba půl dne) fermentovat, salát je takto lépe stravitelný.

 

 

Tsampa

 

 Suroviny: tsampa, ghee máslo, mandlová smetana, mořská sůl, strouhaný perník nebo rozdrcená pekanová granola,  jahody, květy šeříku, 

 

 

tsampa.jpg

 

 

 

 Tsampu rozmícháme řádně ve vlažné vodě (v teplé ne, protože by mohla hrudkovatět), přidáme mandlovou smetanu, lžičku ghee másla a špetku mořské soli. V misce dozdobíme strouhaným perníkem nebo rozdrcenou pekanovou granulou, datlovým sirupem, čerstvými jahodami a drobnými květy šeříku.

 

 

 

Tsampa

 

 

 Tsampa je tradiční jídlo Tibeťanů, žijících v podhůří Himalájí. Její příprava je jednoduchá a rychlá, dodá sílu i zasytí,  proto je vhodná třeba na dovolenou. Díky svému zpracování nepotřebuje tepelnou úpravu.

 Připravuje se jako nápoj, kaše nebo se z ní dají tvořit nejrůznější kuličky. 

 

Domácí léčivý a chutný smrkový sirup

 

Další bylinou, která stojí v lidovém líčitelství za povšimnutí, jsou na jaře světle zelené výhonky jehličnanů. V lidovém léčitelství byly vždy známé léčivé síly mladých větviček, šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici a velké množství vitamínu C.  Například smrkové terpentýnové pryskyřice obsažené ve velkém množství v jarních výhoncích obsahují silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy, odvádí z těla toxiny a posilují imunitu, dále pomáhají při bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. 

 

Postup: Čerstvé smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 – 30 minut s pokličkou. To je důležité, neboť bez povaření se výhonky vylouhují jen velmi málo a med by ani nezhoustl. Necháme do druhého dne vylouhovat, pak přecedíme přes síto a dobře vymačkáme všechen výluh, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme – odpařujeme (bez pokličky) do požadované hustoty medu, zhruba hodinu. Ještě horký med nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a otočíme víčkem dolů, aby vzniklo vakuum. Takto necháme med chladnout při pokojové teplotě do druhého dne. Takto vyrobený med má načervenalou barvu, krásně voní i chutná.

 

Recept podle pana Váni: Mladé smrkové či jedlové výhonky nasypeme do sklenice, zalijeme vodou a necháme 4 dny stát na slunci. Pak tekutinu přelijeme do hrnce, přidáme listy lesních či zahradních jahod a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Nakonec scedíme, smícháme v poměru 1:1 s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a ihned uzavřeme. Jíme jednu až několik čajových lžiček denně.

 

Smrková tinktura na mazání – můj osvědčený recept Výhonky naložíme na týden do čistého alkoholu (může být i Lesana nebo Alpa) do skleněné uzavíratelné lahve a necháme při pokojové teplotě na tmavém místě macerovat. Každý den láhev krouživým pohybem promícháme. Po týdnu výluh přecedíme a slijeme do nové lahve a skladujeme v temnu, pokud chcete chladivý efekt, tak v lednici. Poměry jsou zhruba na 2 díly alkoholu 1 díl výhonků.

 

 

Vlaštovičníková tinktura

 

Vlaštovičníková tinktura - recept: sbírá se celá rostlina, tj, kořen, a celá kvetoucí nať, nakrájí se na cca 0,5 cm (při krájení teče z rostlinky žluté hořké mléko, takže krájejte např. na papíře /ne novinovém/), dá se do skleničky a doplní se 65-80% alkoholem (líh, vodka, koňak apod.). Na okně za občasného protřepání ji nechte 3 týdny louhovat, sceďte a vlaštovičníková tinktura je hotová. Užívá dvakrát až třikrát denně 10 až 15 kapek s trochou vody. Dávkujte opatrně po kapkách!

 

Účinky rostliny:

- doplňková léčba leukémie

- těžké nemoci jater

- podpora metabolismu

- detoxikace organismu (pozor, šetrné dávkování v malých dávkách! )

- žloutenka, hepatitida

- nemoci ledvin

- zlatá žíla - hemoroidy, hemeroidy

- píchání, pálení při močení

- hučení v uších - tinnitus, tinitus

- nemoci kůže

- kuří oka

- bradavice

- kožní lišej

- šedý zákal

- nemoci rohovky

- namáhaný zrak

- chlupy ve tváří  (hypertrichóza, hirdutismus)

- silné ochlupení rukou, nohou