Čerstvá máta, šalvěj, majoránka, květ černého bezu
Mátové pesto
Lístky máty, trochu citónové šťávy, olivový olej, kešu oříšky, česnek, trochu wurzel koření dáme do mixeru a vymixujeme do husté kaše. Dnes namažeme na celozrnný toust.
Jinak pestem potíráme topinku, přidáváme do salátových zálivek nebo promícháme to těstovin či vařených brambor. Perfektně dochutí.
Okurkovo-mátový salát (caciki)
Salátovou okurku nakrájíme na kostičky, přidáme dále rozetřený česnek, jemně nasekanou mátu, jemně nakrájenou jarní cibulku, olivový olej, sůl, bylinný pepř, šťávu z citrónu. Promícháme s pravým bílým řeckým jogurtem. Místo mát můžeme použít kopr. Salát je sytý, osvěžující, skvělý pro nastávající letní období.
Kosmatice v hrašce
Květy černého bezu propláchneme a namáčíme v odleželém těstíčku z hrašky. Smažíme na dobře rozpáleném oleji. Do těstíčka můžeme přidat jakékoliv koření. Hraška jen bezlepková.
Ve variantách lze těsto ochucovat kořením, dalšími bylinkami, česnekem aj., ale i cukrem či medem a smažené květy pak sypat skořicí.
Místo vody můžeme použít víno nebo pivo. Stejně tak můžeme květy ponořit do obvyklého trojobalu z mouky, vajec a strouhanky.
Šalvějový sirup (tepelnou cestou)
Uvaříme vodu s cukrem na sirup. Do vychladlého sirupu přidáme nakrájenou čerstvou šalvěj a necháme louhovat spolu s nakrájeným bio citronem (dobře omytým) 24 hodin (může být i čerstvá cirónová šťáva). Poté přecedíme a plníme do čistých sklenic a uložíme na tmavé suché místo.
Majoránkový sirup (studenou cestou)
Nakrájenou majoránku necháme louhovat ve vychlazené převařené vodě spolu s nakrájeným bio citronem 24 hodin. Poté přecedíme, přidáme cukr, šťávu z čerstvého citrónu a mícháme do rozpuštění. Plníme do čistých sklenic a uložíme na tmavé suché místo.
Bylinné sirupy
Z bylinek, jejich listů, pupenů, květů i kořenů si může každý z nás připravit něco pro sebe či své nejbližší okolí – usušit na čaj, tinkturu, pesto, sirup nebo mastičku. Chce to trochu času, bylinkovou zahrádku nebo louku za městem a chuť tvořit.
Bylinné sirupy se připravují dvojím způsobem – studenou cestou bez vaření nebo vařením.
Příprava bylinných sirupů studenou cestou
Sirupy se nejčastěji připravují z čerstvě natrhaných částí rostlin, ty se vrství do sklenic se širokým dnem a prosypávají po vrstvách cukrem. Použít můžeme jakýkoliv cukr, samozřejmě nerafinovaný třtinový je o něco kvalitnější, pro diabetiky zvolíme fruktózu. Uzavřenou láhev pak umístíme na teplé a slunečné místo. Cukr se musí zcela rozpustit.
Druhý způsob je ten, že části rostlin dáme louhovat na 24 hodin do vychlazené převařené vody spolu s bio (nebo dobře umytým) nakrájeným citrónem. Na druhý den vše přecedíme, přidáme cukr, který příležitostným mícháním necháme rozpustit. Plníme do čistých sklenic, zazátkujeme a uložíme na tmavé suché místo.
Příprava bylinných sirupů teplou cestou
Je o něco rychlejší. Části rostlin namočíme do vody a necháme louhovat 24 hodin, kořeny i déle. Poté vše přecedíme, dáme do vody a vaříme spolu s cukrem do zhoustnutí. Do vychladlého sirupu přidáme citron. Sirupem plníme čisté sklenice, uchováváme v chladnu.
Použijeme je pak při výrobě osvěžujících nápojů v létě, v zimě do čaje nebo jen tak na lžičku při zdravotních problémech, do kokteilů, kaší či na dezert.
Takto si můžeme připravit bylinný sirup
zázvorový, z ginkgo giloby, fenyklový, tymiánový, ibiškový, jitrocelový, mátový meduňkový, skořicový, šípkový, z goji, z žen šenu, heřmánkový, anýzový, z aronie, borovicový, borůvkový, brusinkový, lipový, diviznový, šalvějový, rakytníkový, prvosenkový, třezalkový, kopřivový, z černého bezu či schizandry,….samozřejmě i další, které vás napadnou.