Příprava na detoxikaci
Zelný salát s křenem
Bio kyasané zelí vložíme do mísy, přidáme čerstvě nastouhané jablko, lžíci kvalitního křenu resp. čerstvého křehu, zakapeme olivovým olejem. Vše promícháme. Salám je velmi chutney jen tak samostatný, ke chlebu s máslem nebo jako příloha k nejrůznějším párkům, uzeninám či karbanátkům.
Khičerí – posilňující i detoxikační
Suroviny: ghí, kurkuma, cumin (římský kmín), mung dál, rýže
Na ghí otevřeme cumin a chvilce přidáme kurkumu – stale míchat a otevřít jen krátce, aby kurkuma nezhořkla. Dále přidáme stený dál mung dálu a rýže, přidáme sůl a vodu a vaříme do měkka. Jako přílohu použijeme kvašenou zeleninu pickles popř. zelný salát s křenem.
Chryzentémový čaj s goji
Květy chryzantémy a goji zalijeme vařící vodou a necháme louhovat. Necháme odstát. Popíjíme během celého dne.
Osvěžující nápoj z květů chryzantémy má protizánětlivé účinky, zabraňuje infekcím dýchacích cest a tlumí bolest hlavy. Léčí záněty a únavu očí. Uklidňuje nervy, čistí krev a krevní oběh a tradiční čínská medicína jej používá pro udržení zdravé hladiny cholesterolu, normálního krevního tlaku a ke zlepšení krevního oběhu. Říká se že ostří vidění a sluch, uklidňuje a čistí myšlenky. Ideální nápoj v období chřipky.
Doporučuje se pít v průhledné sklenici, neboť I vypadá velmi dekorativně. Pohled na rozvinuté chryzantémové květy v nálevu působí harmonizačně. Vhodný i pro děti.
Květy můžete zalít 2-3 x.