Jdi na obsah Jdi na menu
 

Přejeme pokojné období vánočních svátků

a pohodový rok 2016

 Už jen krátký čas zbývá do Zimního slunovratu, ukončení Adventu, do Štědrého dne a oslav Silvestra a Nového roku. Každý z nás má jinou představu o jejich prožití, která se mění v průběhu našeho života. Někteří ctí tradice tohoto období, chodí běžně po nákupech, pečou, uklízí, strojí, někteří několika dnů volna využijí spíše k setkání se svými blízkými a známými a k povídání, někdo si vezme knížku a zabalí se do peřin, jiní využijí volný čas zase k toulkám po přírodě.

 

Ať jej prožijete jakkoliv, přejeme vám za kolektiv naší prodejny klid ve vaši duši, zdravíčko, dostatek sil ke zvládání všeho co nás potká a mnoho příjemných setkání i nezapomenutelných zážitků.

 

pf-2016.jpg

 

Čáry máry v kuchyni 17.12.2015

Naše poslední letošní setkání se uskuteční opět v kanceláři Dany Luňákové v objektu Domova důchodců v Bruntále pod divadlem. Setkáme se 17.12. tradičně v 17 hodin, téma vaření Strava období zimy. Vaření bude doplněno krátkou přednáškou o životě a stravě zimního období a vánocích.

____________________________________

Farmou roku 2015 je Kunclův mlýn

V pořadí 14. ročník prestižní soutěže Farma roku, která si za dobu svého trvání získala skutečně velkou oblibu, probíhal v roce, který OSN věnovala zemědělské půdě a jejímu významu. Soutěže se účstní více jak 500 účastníků.

Vítězem soutěže Farma roku 2015 se stal Kunclův mlýn v Brzině na Sedlčansku. Tato tři sta let stará usedlost rodiny Kunclových ve středním Povltaví je nejen kouzelným místem uprostřed lesů a luk, ale i centrem pestré škály aktivit provozovaných všemi jejími členy. 

Kromě zemědělské činnosti na téměř 22 ha se Kunclovi zaměřili na agroturistiku. Neoddělitelnou součástí Kunclova mlýna se stali právě v agroturistice hojně využívaní koně. Od roku 2001 se tu každoročně konají velmi oblíbené letní dětské tábory „Prázdniny v sedle“. Celoročně je v provozu také turistická jízdárna.

Stříbrnou příčku obsadil statek Nový Dvůr z Kroměříže, který je důkazem toho, že na plnění svých snů není nikdy pozdě. Po 15 letech hospodaření v pronajatých prostorách ho vystavěl se svou rodinou jeden ze spoluzakladatelů celostátní asociace a velký zastánce svobodného hospodaření Jan Váňa. Na čtyřstech hektarech orné půdy se věnuje pěstování obilnin, řepky, kukuřice na zrno, máku a kmínu. Součástí rodinného statku je i První selský pivovárek provozovaný synem pana Váni, kde se ročně vyrobí tisíc hektolitrů piva šesti druhů.

_____________________________________

Pozvánka na veletrh BIOFACH 2016

dva měsíce, v době od 10. do 13. února 2016 zve mezinárodní veletrh biopotravin BIOFACH k návštěvě svého 27. ročníku. 

Novinky představí na 2400 vystavovatelů (včetně veletrhu přírodní kosmetiky VIVANESS) z celého světa. Speciální přehlídky jsou věnovány biovínu, bio olivovému oleji a veganské stravě. Na vaření špičkových kuchařů se můžete těšit v hale 7, kde se koná show cook+talk.

Ani v roce 2016 nechybí na veletrhu BIOFACH společný stánek českých firem pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR (prezentuje 11 firem), další české firmy vystavují na samostatných stáncích. Seznam vystavovatelů a bohatý doprovodný program naleznete na www.biofach.de

 

 

Využijte vánočních nabídek firmy

Country life  a Pro bio

Letáčky, bližší informace i sortiment najdete v prodejně

 

 

Do programu Jamie Olivera Ze zahrady do kuchyně se přihlásilo již 500 škol

Známý britský kuchař a aktivista Jamie Oliver spustil přesně před rokem projekt Ze zahrady do kuchyně (Kitchen Garden Project). Dnes je do něho zapojených 500 škol z celé Velké Británie.  

Kitchen Garden Project poskytuje učitelům na základních školách nástroje, umožňující začlenit aktivity na školní zahradě a ve školní kuchyňce do vzdělávacího programu.  

„Pokud děti naučíme, odkud jídlo pochází, jak bylo vyrobeno, jak si připravit jednoduché a zdravé pokrmy a jak jídlo ovlivňuje naše zdraví, umožňujeme jim získat znalosti a dovednosti k tomu, aby sami zahradničily a připravovaly si pokrmy, a umožňujeme jim vytvářet si pozitivní stravovací návyky, které jim vydrží celý život a povedou ke zdravějšímu a tedy šťastnějšímu životu,“ říká Jamie Oliver. 

 

 

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso a uzeniny

Z průzkumu společnosti IKEA vyplývá, že  Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso a uzeniny. Nejvíce plýtvají jídlem mladí Pražané.

Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že vyhazuje minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Nejčastěji takto vyhazují pečivo, nejméně naopak uzeniny a maso. Vyplývá to z průzkumu, který provedla IKEA ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo.

 

 

Jak se správně orientovat v éterických olejích

Základ aromaterapie tvoří 100% přírodní esenciální oleje. 

Dokáží pozitivně ovlivnit lidskou duši, blahodárně působit na emoce, mysl i celé tělo. Umíme se však správně orientovat ve výběru vhodného éterického oleje? A co všechno ovlivňuje cenu těchto olejů?

Na cenu jednotlivých éterických olejů působí mnoho faktorů. Záleží na druhu i části rostliny, ze které je olej získáván – z listů, květů, kořenů, kůry, dřeva nebo semen. Cena je však ovlivněna i samotným způsobem pěstování, sběrem a celkovým získáváním vstupních surovin. K výrobě několika kapek vzácného oleje jsou zapotřebí až kilogramy pravé přírodní suroviny. Příkladem je olej z okvětních lístků růže. Jeho zpracování je velmi nákladné, na 1 kg růžového oleje je zapotřebí přes 4 000 kg květinových lístků. Růže je navíc náročná na pěstování a samotný sběr okvětních lístků je také velmi pracný. Celý proces potom rozhoduje o finální prodejní ceně oleje, která je mnohonásobně vyšší než u běžných éterických olejů. Takovými jsou třeba citrusovníky, resp. olej z kůry plodů. Jeho získávání a zpracování je méně pracné, jednodušší i levnější.