Jdi na obsah Jdi na menu
 

 Den svatého Valentýna

Svátek svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn), se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. V poslední době se tento svátek šíří i v kontinentální Evropě, do určité míry z komerčních důvodů.

images.jpg

Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény mladých dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.

Zdroj Wikipedie

Nikdo jiný v našem okolí nás nezná lépe než my sami sebe. Jsme sami sobě tím nejintimnějším partnerem. Sebeláska je velmi důležitá, protože pokud neumím rozumět sám sobě, svým emocím, potřebám, limitům, koníčkům…, těžko porozumím a můžu plně milovat druhého. Proto nějakou drobností můžeme udělat radost i sami sobě -  malým dárkem, procházkou, saunouvám, hezkou knížkou, časem sobě samému,  nasloucháním svému nitru.

A našim nejbližším? Zkusme vyslovit uznání, obdiv, proč si jich vážíme, proč jsou v našich životech důležití, slova lásky. Pro některé z nás je to opravdu těžké. Vím, že spousta lidí nikdy neřekla ani svým rodičům nebo dětem větu „Mám vás rád.“  Tři slova, které mají nádhernou vibraci a ohromnou sílu. Držím vám palce.


 Hostětín – Valentýnská inspirace

 Pro ty z vás, kdo z jakéhokoliv důvodů slavíte jakýkoliv svátek či Den je zde inspirace v podobě Valentýnskéhoé víkendu v centru ekologické výchovy v Hostětíně – v nádherné prostředí Bílých Karpat, odkud pochíázéí v bio provejnách Hostětínský mošt.

Mimo příjemný poibyt se můžete bavit třeba tím, že se naučíte ...”vařit jáhelnou kaši ke snídani a erteplovú či máčku s krajancem k obědu. Nebo tím, že s vámi upečeme domácí chléb a zelné placky?“ 

Více na   http://hostetin.veronica.cz/kurz-vareni-tradicnich-pokrmu-z-karpat


Čáry máry v kuchyni

Ve čtvrtek 

27.2.2014 v kanceláři Dany Luňákové v 17 hodin se sejdeme na dalším vaření, aktuálně s ohledem na přicházející období jara a s ním časově nejlepším obdobím čištění. Toto vaření spojené s očistou bude zaměřeno inspirativně na přípravu  snídaní a svačinek ale

 i obědů v 

období očisty. Povídat si ovšem budeme nejen o čištění těla, ale i o kvalitě našeho duševního života.

dsc09432.jpg

  Koření a nápoje vhodné k očistě

Ovesný nápoj, kokteil z ovesného mléka

Avokádová živá pomazánka

Netradiční polévka

Bližší informace najdete v příloze.


 Vyzkoušejte přírodní zdroj Omega 3

O významu důležitosti i významu omega 3 mastných kyselin pro náš organismus jsme psali minule a povídali ti také ve vaření, níže je inspirace pro zdravou valentýnskou siestu. Vašemu drahému můžete na Valentýna nachystat báječný dezert, po kterém ani jeden nepřiberete na váze!

Výjimečný dárek pro Vašeho milého – LNĚNÝ OLEJ energie

Tip pro Vás jako stvořený na Valentýna! Zmrzlina s kakaem

Budete potřebovat:

3 lžíce lněného oleje, 3 lžíce mléka, 1 lžíce medu, 100 g tvarohu, 100 g lískových ořechů, 2 lžíce kakaa 

V mixéru smíchejte tvaroh, lněný olej, mléko a med; pak přidejte lískové ořechy, dobře promíchejte, nakonec přidejte kakao. Dejte do mrazáku.

… a pak už si jen vychutnejte tuto báječnou zmrzlinu!

___________________________________________________________________________________________

Zdravá Káva bez kofeinu

 Instantní kávovinová směs. Zdraví prospěšný nápoj pro udržení rovnováhy ve vašem těle. Neobsahuje kofein.

foto-575-1208084200_thumb_big.jpg

-podporuje spalování tuků

 -reguluje hladinu cukru v krvi

-účinná pomoc při hubnutí

-dodává energii a povzbuzuje

-přírodní antioxidant

-100% rostlinného původu

-žádné vedlejší účinky

SLOŽENÍ:Čekanka lékařská (Chicorium intybus), Zelená káva (Cofee arabica)- extrakt, Berhavia rozkladitá (Berhaavia diffusa) extrakt, Skořice (Cinnamomum zeylanic

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________https://www.email.cz/download/i/OsJg3oRUhao4Q6r0530rAD3cVxyBlCroDbkSLygzurDAHvofoUR3b38SAVQLHo1gpioZbGA/image019.png

Video o psylliu Dr. Popova

    

http://www.youtube.com/watch?v=fDfPBWxhUpM