Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Milovat a být milován je naše základní potřeba, dopřejme si ji

Možná toto téma souvisí s nastávajícím měsícem květnem, ale určitě je aktuální po celý rok.

Je těžké učit někoho činnostem, které sami nezvládáme, je těžké mít někoho rád pokud neumíme mít rádi sebe…..pokud jsme k sobě příliš kritičtí, neumíme si odpustit, neumíme se pochválit, nemáme rádi své tělo nebo některé naše vlastnosti,  pokud neumíme být vděční…….. pokud si odpíráme právo na odměnu, lásku, hojnost, krásu, radost, právo být někým milován.

je-to-laska2.jpg

Láska, objetí, úsměv a milé slovo vždy potěší a zahřejí jak malé dítě tak vyzrálého i stárnoucího  člověka. Tyhle hodnoty přitom nic nestojí, jsou to ty nejjemnější energie, které se nachází všude kolem nás. Jen nás nikdo neučil, jak je nechat nekonečně námi protékat a jak je dále předávat lidem, se kterými přicházíme do kontaktu.

 

Inspirace: jeden den ( ale i více dní ) v květnu věnujme vědomě tomu, že budeme rozdávat druhým pochvalu, úsměv nebo objetí jen tak. Prostě najděme v druhých něco hezkého a jedinečného. Nezapomeňte na sebe. Následně se změní i náš vnitřní pocit, sami budeme naplněni štěstím a pocitem radosti.  Pak si uvědomte, jak naše mysl vypadá v opačném případě, kdy prožíváme den plný kritiky, odmítání a lhostejnosti.

 

Jaro

čas zrození, probouzení,

energie – stoupající, vzestupná

pohyb směrem vzhůru – pučení, rašení, rození

barva zelená

chuť kyselá

prvek dřevo

orgány játra a žlučník

osobní rozvoj – nové výzvy

čas zrození, probouzení, barva zelená

Jaro má energii  příznivou změnám a všemu novému. Proto děláme na jaře „jarní úklid“. Jen tím, že se zbavíme nepotřebného, uvolníme tím prostor novým věcem. Zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvám.

Příroda sew převléká do zeleného, i my  se můžeme  jarně naladit pomocí zeleného oblečení nebo zelené výzdoby bytu, třeba čerstvých zelených rostlin, ale ještě lépe pomocí zelených bylin.

chuť kyselá

Chuť jara je především kyselá. Slunce ještě nemělo dost času na to, aby v ovoci a zelenině vytvořilo zásobu cukrů, a tak veškerá zelenina dostupná přirozeně v tomto období má chuť nakyslou až kyselou, někdy palčivou, vždy ale osvěžující. Kyselá chuť je ideální pro naše játra, můžeme ji podpořit hojnějším užíváním ume octa, vinného či rýžového octa, nálevu z kyselého zelí, citrónové šťávy nebo koncentrátu, a nic se nezkazí ani zázvorovou šťávou nakapanou do polévky či jídla v závěru vaření

images--2-.jpg

orgány játra a žlučník

Máte v pořádku žlučník?

Potíže se žlučníkem se nejčastěji projevují tlakem v břiše po jídle, říháním, tlakem pod hrudní kostí. Bolesti se mohou projevit i formou tenisového lokte a bolestmi kyčlí. Na emociální úrovni nás pak potkávají záchvaty hněvu, jsme podráždění, bez nálady.

Spokojená játra se projevují krásnou pletí, kvalitou vlasů, pozitivním přístupem k životu, ušlechtilostí a velkorysostí, zatímco játra přetížená a přehřátá dávají člověku rysy žlučovitosti, se sklonem k výbuchům zlosti, hádavosti a malichernosti. Zhoršená funkce jater se projeví také jarní únavou, poruchami zraku, záněty, svalovými křečemi, potížemi s trávením, oslabenými vazy a v extrémních stavech až impotencí a frigiditou.

A co játra?

Nejlepší regenerace jater je mezi 23 a 3 hodinou v noci

Vyčerpaná játra poznáme podle  špatného stavu pokožky, budeme mít potíže se zažíváním, s pálením žáhy a se záněty. Příznaky poruch jater  se mohou vyskytnout v podobě alergického stavu, vysokého krevního tlaku, bolesti kloubů, pigmentových skvrn a depigmentace ve formě vitiligo, nadváhy, změn ve struktuře nehtů, rozmazaného vidění nebo špatného nočního vidění, slzení a zánětu oka.

V emociální rovině nás pak bude sžírat vnitřní hněv, podrážděnost, zlost, agrese až vztek.

Nejlepší prevencí jarní únavy je pohyb

Jarní strava by měla být skromnější a lehčí než zimní

Jako po celý rok, tak i na jaře jíme sezónní, čerstvou stravu z podnebí našeho pásma.

Postupně ubíráme podíl pohanky a přidáváme kukuřici, i když podíl obou obilovin by měl být zhruba 1:1. Nejvíce však používáme rýži, kde nahrazujeme kulatou za dlouhozrnnou, dále je vhodný ječmen a oves.

Luštěniny můžeme obohatit o klíčené – hrách (pučálka), cizrna, čočka, adzuki – stačí polévková lžíce klíčků a výhonků.

Oproti zimě ubereme tuky, můžeme přidat malinko čerstvé zeleniny. Své místo v jarní kuchyni má divoká zelenina plná vitamínů a enzymů jako je  pažitka, petržel, řeřicha setá, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, ptačinec, popenec, česnek medvědí, polníček, listy kopřiv. Samozřejmě také první jarní zelenina – ředkvičky a saláty.

Snadno dostupným zdrojem vitamínů a minerálů jsou naklíčená semena a výhonky.

Své místo má kyselá chuť jak je již psáno výše.

Méně smažíme, grilujeme a pečeme, omezíme slaná a kořeněná jídla. Více vaříme ve vodě ale dobu varu zkracujeme, dusíme a napařujeme Je dobré alespoň na 14 dní vysadit všechny živočišné produkty.

Co pít

K pití je i na jaře nejlepší neperlivá, neslazená voda. Ideálně teplá nebo alespoň „odražená“. Žlučníku i játrům také voda s čerstvou citronovou šťávou vypitá po ránu. Stejně tak jablka, jablečná šťáva či mošt. 

Pokud se chceme pročistit, pijeme na jaře bylinné čaje. Udělají nám dobře všechny pročišťovací a močopudné. Vhodné bylinky jsou  heřmánek, mátu peprnou, čekanku, pampelišku, pelyněk, truskavec, kopřivu, zemědým, přesličku, vřes, černý bez, řepík, šípek, popenec nebo měsíček lékařský. Bylinné čaje popíjíme dva až tři týdny.

Nezaměňujme dobu jara a přirozené radostné očisty těla  za trápení v podobě moderní detoxikační diety dnešní doby.


osobní rozvoj

Dostatek vnitřní probouzející se síly nám dodává odvahu čelit těm nejtěžším zkouškám, výzvám a cestám.  Nejdůležitější je udržet si svěžest ducha, zdraví těla a pocit radosti ze života, k čemuž nám přispěje nejen kvalitní strava, zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, ale hlavně společnost ostatních lidí a naše vzájemná láska.

________________________________________________________________

 

Čáry máry v kuchyni

 

Dubnové setkání s vaření 28.4.2016 proběhne opět v kanceláři Dany Luňákové v Domově důchodců.

/

____________________________________

 

Pro bio hledá alternativy k palmovému oleji

Palmový olej distribuovaný společností PRO-BIO pochází z oblasti Santa Monica v Kolumbii a jeho pěstitelé patří k jedné z prvních firem v Jižní Americe, kteří začali dodržovat při pěstování palem ekologické i sociální standardy dané certifikátem RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

„Palmové plantáže na této farmě jsou staré více než 20 let a sklizně zde probíhají za použití velmi šetrných metod. Na vlastních „lesních školkách“ jsou dodržovány postupy ekologického zemědělství tak, aby negativně nezasahovaly do místní krajiny a neškodily životnímu prostředí“, říká Ing. Barbora Hernychová z oddělení marketingu společnosti PRO-BIO.

„Doposud jsme vycházeli z toho, že využíváme pouze palmový olej s certifikací RSPO. Vzhledem k rostoucímu zájmu zákazníků o problematiku produkce palmového oleje jsme nyní náš postoj přehodnotili a rozhodli jsme se aktivně nahrazovat palmový olej jinými alternativami. Vycházíme vstříc našim zákazníkům a akceptujeme jejich postoj. Ve spolupráci s našimi dodavateli budeme receptury produktů s obsahem palmového oleje měnit. Není to jednoduché ani rychlé řešení, ale věříme, že se nám tento krok v dohledné době podaří“, vysvětluje Barbora Hernychová. Začátkem tohoto roku vydala firma interní zákaz zařazovat nově do sortimentu výrobky, které obsahují palmový olej.

_________________________________

 

BIO COCACAO

Pokud za sebou máte náročný den  a chcete si jej zpestřit nějakou zdravou dobrůtkou, vyzkoušejte novinku výrobců ghí másla BIO COCACAO.  Je alternativou nutely, namazat ji můžete na sušenky, chléb s máslem, palačinku, do koktejlu  nebo si nabrat jen tak na lžičku.