Jdi na obsah Jdi na menu
 

 Umění dávat, umění přijímat

Dávání i přijímání by mělo být v rovnováze. Jsou to dvě polarity jednoho celku. Když jsme byli malí, bylo nám vše přirozené. Děti totiž umí prožívat radost z jakéhokoliv dárku. Umí také dávat,  i když to nejsou klasické dárky, dávají nám úsměv, přijdou se za námi potulit, pohladit, svou přirozenou radostí nám projevují svou vděčnost za vše, čeho se jim dostává. Vlivem okolí a výchovy jak jde čas, mění se naše postoje – rozdáváme rádi, ale jak je to ve skutečnosti s přijímáním? Znáte slova jako Děkuji nechci, Tohle jsem si ani nezasloužil, Není zač, Já nic nepotřebuji nebo dokonce situace, kdy je někdo obdarován a vy najdete jeho dárek po letech ještě nerozbalený……..tohle bývají naše ustálená spojení, která používáme a kterými právě rovnováhu i přirozený proud dávání a přijímáni narušujeme. Slyšíme je u druhých, ale bývá těžké je najít sami u sebe. Pokud neumíme správně přijímat, potom snižujeme sami svou vlastní hodnotu.

 Jakou mám vlastně hodnotu?

Na kolik si cením sám sebe?

Co si zasloužím?

Umím pořádat o pomoc, pokud mám pocit, že mi mé vlastní síly nestačí?

Umím správně přijmout pochvalu? Např. Dnes vypadáš velmi sluší.

 __________________________________________________

Oslavte s námi Září měsíc biopotravin

Již několik let ekofarmy, výrobci i  prodejci bio potravin oslavují září jako měsí biopotravin. V tomto období mají zákazníci možnost navštívit některé výrobce – Sonnentor, Country life Nenačovice, Moštárna Hostětín, …ale i farmy a seznámit se s těmi, kteří se o chod celé firmy starají a zároveň navštívit výrobní prostory. Zároveň během září mohou zákazníci nakoupit vybrané potraviny v akčních cenách.

 _________________________________________ 

 

Jablečná slavnost plná vůní, chutí, zvuků a barev

 

Nenechte si ujít již 12. ročník tradiční Jablečné slavnosti, v neděli 29. září v Hostětíně. Program Jablečné slavnosti nabízí návštěvníkům řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program. Vaši duši potěší hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky. Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce či vyhrát ceny v bohaté tombole. Jedinečným občerstvením při této akci je čerstvý jablečný mošt.

________________________________________________________

 

 

24.9.2013 17,30-19,45 přednáška (workshop):

středisko volného času Pod Lipami 2, Bruntál

 

Miroslav  Hrabica

 

O PRVCÍCH A VITAMINECH A JEJICH VLIVU NA LIDSKÉ ZDRAVÍ I JEDNÁNÍ

    O vyzařování prvků, vitaminů i bylin a o dopadu jejich užívání na lidské myšlení a jednání. Čím se kdy a proč léčit i co k obvyklé léčbě ještě přidat. Vliv stravy, pohybové aktivity i prostředí, v němž se člověk často nachází, na jeho náladu, slova i jednání. Vazby jistých orgánů a onemocnění. Pohlazení duše slovem, odpovědi na dotazy.

 

 

Hýčkejte svoji pokožku aneb

jak dosáhnout přirozeně krásné a zářivé pokožky

Každý z nás chce zářit zdravím, což úzce souvisí se skvělým zdravotním stavem a u některých z nás také vynakládáním spousty peněz ve snaze dosáhnout krásného vzhledu pomocí kosmetiky.

Stále více lidí si uvědomuje, že nejlepší způsob, jak dosáhnout přirozeně zdravého lesku, je zaměřit se na nutriční faktory chybějící v naší stravě, které by měly být doplněny k vytvoření krásy zevnitř, což souvisí se skutečným zdravím.

Jednou ze základních složek naší stravy, která by v našem jídelníčku neměla chybět,  je konopný nebo lněný olej. Dodávají našim membránám omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které patří mezi esenciální – tělo si je samo nedokáže vyrobit, proto je musí přijímat prostřednictvím naší stravy.

Nedostatek omega 3 se obvykle projeví zhoršeném stavu naší pokožky, vlasů a nehtů. K dalším příznakům potom patří suchá, šupinatá nebo hrbolatá kůže, ekzémy, akné, lupénka, pomalé hojení ran, suché vlasy bez lesku, suché a lámavé nehty, nervozita, deprese a další.

Proč se to děje?

Kyselina alfa linolenová ALA ve lněném oleji je základním prvkem zdravých buněčných membrán. Takže pokud vašemu tělu chybí tuky Omega 3, využije k tvorbě kožních buněk jakékoliv jiné tuky, které sníte – to může vést k „ucpání“ nebo "propustnosti membrán", což je hlavní příčinou alergických   

      onemocnění jako jsou ekzémy i další kožní problémy.

Tyto dva oleje se nikdy nezahřívají ani se na nich nevaří!!!

 

 

 

V sobotu se v bruntálském kulturním domě konal další ročník

Veletrhu zdraví a sociálních služeb. 

Kdo chtěl, mohl shlédnout spousty vystoupení, ale také změřit si tlak, tep, cholesterol,….či ochutnat na našem stánku salát se seitanem, hořkou čokoládu, šťávy z vitaminátoru v Sosnové, pekanovou granolu s javorovým sirupem, francouzskou pomazánku, tofu sýr, řízek ze seitanu, čokoládovou tahini pomazánku a další.