Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

   Naše hlava občas nedokáže porozumět tomu,

čeho je sama příčinou

Ať s tím souhlasíme nebo ne pravda je taková, že za situace ve kterých se v životě ocitáme, můžeme sami. Naše vnitřní cítění se mění v touhu a postupně nás vede k určitému stylu oblékání, stravování, komunikace, výběru povolání, relaxace, celého životního stylu. Vede nás k našim radostem, ale i problémům a nemocem. A v okamžiku, kdy jsme postaveni před „hotovou“ věc, nepříjemnou situaci, problém nebo nemoc, začínáme se ptát Proč zrovna my a Proč zrovna teď apod. Příčinu hledáme v našem okolí, v našem ošetřujícím lékaři, v bance ve které jsme si uložili peníze, v našich vztazích, rodičích, sousedech. Nastává okamžik, kdy naše mysl nedokáže pochopit situace, ve který se ocitáme…a paradoxně je sama příčinou jejich existence. 

Se kterými okamžiky nebo situacemi ve svém životě nejsi spokojen?Uvědomuješ si svůj podíl na tom, že se ti objevily v životě?

 _________________________________________________________________________________________________________________________________

Čáry máry v kuchyni

Opět tento čtvrtek 31.10.2013 v kanceláři Dany Luňákové v 17 hodin. Bližší informace najdete v příloze.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Využijte akční nabídky firmy Apotheke

Při zakoupení 3  a více čajů této firmy dostanete u pokladny thermohrnek zdarma.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Slzovka obecná - YI YI REN - HATOMUGI

Slzovka obecná, někdy také slzovka porcelánová neboli Jobovy slzy

Skvělá potravina při jakékoliv očistě

dsc08229.jpg

 

Slzovka, anglicky Jobstears seed, je běžně používána v orientální medicíně a přisuzují se jí značné detoxikační účinky. Klasy se zralými zrnky se sbírají na podzim, po usušení na slunci se z nich vytřesou zrnka, zbaví se vnější slupky a usuší na slunci. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Nebyla nikdy šlechtěna.

Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, v Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B; neobsahují však žádný vitamin A ani C.

V oblastech původního výskytu se užívá jako prostředek proti vředům, apendicitidě, artritidě, průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu průdušek a plic a proti střevním cizopasníkům. Pročišťuje horkost, vytlačuje hnis. 

Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky. Je používán též proti avitaminóze. Má mdlou, slabě nasládlou chuť, prospívá žloučníku, tonizuje plíce, ledviny a slezinu. 

Má detoxifikační a diuretický účinky. Je vhodná na otoky, průjmy, poruchy trávení, žloutenka, dysurie, tumory a také při bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem. Konzumace s vařenou mrkví posiluje obranyschopnost. Dále odstraňuje znaménka a bradavice /50g denně +/- s rýží, zpomaluje růst rakovinových buněk, odstraňuje hlen, léčí záněty močového měchýře, akné, střevní parazity a je proti průjmu nebo kašovité stolici.

Váže se k ní legenda:
V r. 41 n. l. vyslal chanský císař generála jménem Má Yuan potlačit rebelii povstalců v jihozápadním pohraničí. V této oblasti panovalo horké a dusné podnebí, proto se zde šířila často nakažlivá onemocnění. Domácí obyvatelstvo se jim bránilo požíváním bílých kulatých zrnek jedné rostliny. Poté, co je císařští vojáci začali konzumovat, zjistili, že jim rovněž velice pomáhají. Když se generál po potlačení povstání po třech letech vracel zpátky, vezl s sebou vůz těchto zrn, aby je mohl zasadit a sklízet i lidé v jeho domovině. Jeho příchod vzbudil velký rozruch, protože lidé si mysleli, že to, co na voze veze, jsou perly, a že se z něho na výpravě stal boháč. Krátce po návratu generál zemřel. Závistivci nelenili a oznámili císaři, že generál si přivezl domů vůz perel. Hněv panovníka byl tak velký, že se příbuzní neodvážili zesnulého generála uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak se mu namísto ocenění za dobrou vůli dostalo nakonec jenom pohany. Proto lidé tato zrnka pojmenovali  YiYi, „konec jedné dobré vůle". Jméno léčiva yiyiren vlastně znamená „zrnko pro dobrotu – na žebrotu". 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________https://www.email.cz/download/i/OsJg3oRUhao4Q6r0530rAD3cVxyBlCroDbkSLygzurDAHvofoUR3b38SAVQLHo1gpioZbGA/image019.png   

Ve čtvrtek 17.10.2013 ochutnávka nářezy brokolicový a s mořskou řasou firmy Amunak Vsetín.

Nářezy mohou posloužit místo sýru nebo salámu pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou živočišnou bílkovinu.Vyzkoušet můžete i nářez žampionový, zeleninový. Nářezy jsou bezlepkové. 

1217-1013-large.jpg