Jdi na obsah Jdi na menu
 

Bez disciplíny k nepohodě aneb

od nepohody k disciplíně

 

Bez osobní disciplíny se dostaneme brzy do nerovnováhy, později až do nepohody.  Tato situace může nastat díky vnějším okolnostem, ale častěji díky našemu komfortu, lenivosti, pohodlnosti, nelásce sama k sobě apod.

 

Pokud k sobě budeme upřímní a pravdiví, dokážeme napsat na papír oblasti, které nemáme my sami v harmonii. A dokážeme je změnit. Ale opravdu které věci bychom my ve svém životě rádi změnili a ne aby je někdo změnil za nás, impulz musí opravdu vycházet z nás, něco nás musí uvnitř bolet, ať je to skutečná fyzická bolest, nesprávné a nefunkční vztahy, nevhodné bydlení, prázdná peněženka, nadváha, ztuhlá záda… Někdy postačí, že se člověk stává vědomým a má dostatek síly to bolavé změnit, někdy si k tomu potřebuje najít kamaráda nebo terapeuta, aby mohl kráčet ke své svobodě.

Ve skutečnosti cesta od nepohody k disciplíně určitě přináší vnitřní radost i další benefity.

rovnovaha.jpg

Představte si krásnou ženu s nadváhou, která nemá disciplínu ve stravovacích zvyklostech. Mohou být nejrůznější důvody – zdravotní, kamarádské, intimní, které ženu dovedou k rozhodnutí tento stav změnit. Začíná pracovat na svých pravidlech, které mění její fyzickou stránku, ale následně i sebevědomí. Jejími novými pravidly budou změna jídelníčku, nové stravovací návyky, vědomý nákup potravin, změna pitného režimu, více pohybových aktivit, občas odříkání pohody u televize spojené s pojídáním oblíbených dobrot. Pak i nový šatník.

Podobně si můžeme poradit s jakýmkoliv nekomfortem v životě. Není to cesta lehká a jednoduchá, ale život s jednoduchými pravidly a malým odříkáním nás bude určitě více naplňovat a bavit.

 

 

 

 

Čáry máry v kuchyni 26.4.2018

 

Ve čtvrtek 26.4.2018 se bude konat v kanceláři Dany Luňákové Mecové další vaření Čáry máry v kuchyni na téma Jaro naplno.  

 

____________________________________________

 

KÓLIOS HALLOUMAKI CHEESE 2x75g

 

Delikátní sýr řeckého typu vyroben z kravského, ovčího a kozího mléka, který se svou konzistencí hodí ke grilovování i na pánev… S čistě přírodní chutí sýru.

chaloumi.jpg

_________________________________

 

Poptávka po bio vejcích převyšuje nabídku

Poptávka po vejcích na Velikonoce ze strany spotřebitelů každoročně roste. Zákazníci tak stojí před volbou, zda koupit vejce z konvenčních chovů, nebo podpořit ekologické farmáře a nakoupit na nadílku bio vejce.

Bohužel nabídka bio vajec z volných chovů nedokáže uspokojit rostoucí poptávku českých zákazníků a firem.

Bio vejce se od konvenčních vajec liší zejména podmínkami, ve kterých jsou slepice chované a krmivem, které dostávají. Zákazník tak nákupem běžných vajec schvaluje také chov slepic v nepřirozených podmínkách a na velmi omezeném prostoru. Poptávka po bio vejcích přitom každoročně roste a cenový rozdíl mezi běžnými a bio vejci se stále zmenšuje. V současnosti však poptávka po českých bio vejcích nedokáže uspokojit poptávku zákazníků.

 „Na vině je z mého pohledu zejména přístup Ministerstva zemědělství, které dlouhodobě podporuje konvenční chovy, kde jsou slepice chovány buď v klecích, nebo na podestýlce. V obou případech mají slepice velmi málo prostoru, žijí v nepřirozených podmínkách a uměle jsou nuceny ke zvýšené produkci vajec, která vede k předčasnému vyčerpání nosnic,“ uvádí manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

Nosnice v ekologických chovech jsou přitom krmeny pouze bio krmivem, takže vejce neobsahují žádné chemické látky, žijí v přirozených podmínkách ve volných výbězích a vejce snášejí většinou obden, a tak nejsou vyčerpané jako nosnice v běžných chovech. Bio vejce mají také přirozenou barvu a podléhají přísnější kontrole s ohledem na bio certifikaci a standardy dodržované v Evropské unii.

„Ministerstvo zemědělství by mělo přehodnotit svou politiku podpory ekologických chovů nosnic a podporovat hlavně volné chovy a produkci bio vajec. Poptávka po bio vejcích v Česku roste a to nejen ze strany běžných zákazníků, ale také ze strany firem, které však nemají, kde svou poptávku uspokojit,“ dodává Urbánková.

Ukázkou je třeba snaha řetězce rychlého občerstvení McDonalds, který v roce 2015 chtěl odebírat pouze vajíčka z volných chovů, ale nebyl v Česku schopen najít dodavatele, který by dodal potřebný objem vajec.

„Doufáme, že tuto skutečnost zohlední Ministerstvo zemědělství při utváření dotační politiky po roce 2020 a na Velikonoce roku 2021 budou v českých nadílkách pouze vejce z volných a ekologických chovů,“ uzavírá Urbánková.

 


 

Kanada, Velká Británie a Nový Zéland zakázaly používání mikroplastu, který zamořil planetu.

Je v rybách, ve vzduchu, a máme jej dokonce i v krvi

 

Kosmetické prostředky na peeling nebo sprchovací gely jsou plné mikroplastu. Jejich doba ale nyní zdá se pomalu končí. Velká Británie a Kanada přijaly nový zákon, který vstoupí v platnost v červnu letošního roku. Po Švédsku, Spojených státech, Velké Británii a Kanadě je Nový Zéland pátou zemí světa, která přijala takový zákaz. Organizace na ochranu životního prostředí hovoří o důležitém zlomu a doufají, že se k zákazu připojí i další země.

 „Víme, že plasty v moři jsou škodlivé. Ryby mohou tyto částice pozřít. Zatímco stále zkoumáme, zda to má nějaký vliv na lidské zdraví. Je ale jasné, že nemají v moři co dělat. Proto jsme prosadili zákaz,“ řekla britská ministryně životního prostředí Therese Coffeyová.

Plast je dnes úplně všude. Ve světových oceánech nyní můžete najít šestkrát víc plastů než planktonu. Dokonce i v naší krvi se dá prokázat obsah plastu. „Množství plastů, které jsme od počátku vyrobili, dovede celou naši planetu zabalit do plastové fólie šestkrát,“ tvrdí filmař a dokumentarista Werner Boote. O znečištění Země natočil dokument s názvem Plastic Planet.

Zdroj Šifra 18.1.2018

 

Snížení uhlíkové stopy

 

Ke snížení dopadů může přispět každý – jednotlivec, firma i obec.  Centrum Veronica Hostětín pořádá víkendy, kde si  můžete svoji uhlíkovou stopu vypočítat, zjistíte proč je to důležité a získáte praktické tipy na její snížení v domácnostech i obcích. Poznáte cesty k energetické soběstačnosti a představí se vám auta budoucnosti – elektromobily.

Téměř každá aktivita od dopravy po jídlo uvolňuje přímo nebo nepřímo skleníkové plyny. Uhlíková stopa je nástrojem k měření dopadů lidských aktivit na životní prostředí vyjadřovaný ekvivalentech oxidu uhličitého CO2.

„Snižovat svoji uhlíkovou stopu můžeme mnoha různými způsoby. Základem je omezování plýtvání všeho druhu, neboli odpovědná spotřeba, což jednoduše znamená více přemýšlet o věcech, které spotřebováváme a používáme. Čím bude naše chování šetrnější k přírodě, tím méně budeme přispívat ke změnám klimatu“, říká Petr Kucka, organizátor semináře. Dodává: „Abyste si mohli vypočítat, kolik uhlíku uspoříte při pravidelném provádění některých jednoduchých opatření, použijte webovou uhlíkovou kalkulačku (například na www.uhlikovastopa.cz/kalkulacka). Když pak víte, jak jsou vaše emise CO2 vysoké, tak můžete také zjistit, jak je lze „vynulovat“ – třeba výsadbou určitého počtu stromů nebo investicí do obnovitelných zdrojů. Způsobů je hodně.“

 

 

Víte, že Omega 3 mastné kyseliny

jsou součástí membrán všech našich buněk.

 

Největší koncentrace Omega 3 je v mozku, oční sítnici a prostatě. Pokud je Omega 3 mastných kyselin v membránách našich buněk nedostatek, dochází k jejich propustnosti a netěsnosti. Ty pak dovolí projít cizorodým látkám, jako jsou alergeny a toxiny, do buněk a potřebné látky pustí z buňky ven. Omega 3 je tedy základním stavebním kamenem membrán všech našich buněk. Omega 3 je esenciální (nezbytná) mastná kyselina, tzn. naše tělo si ji neumí samo vyrobit, proto ji musíme přijímat ve stravě.

Omega 3 mohou být živočišného původu, získáváme je převážně z ryb a z vajec a také rostlinného původu, vyskytují se ve lněném oleji (60%), konopném oleji (20%), oleji z černého rybízu (17%), oleji z vlašských ořechů (10%) a řepkovém oleji (7%). Rybí (živočišné) Omega 3 jsou obsažené v rybím oleji, který se u nás prodává ve formě kapslí. Běžně je rybí olej rafinovaný. Při procesu rafinace dochází k určité ztrátě cenných Omega 3. Mohou být přítomny těžké kovy. Rybí olejvelmi rychle oxiduje a může způsobit říhání. Rostlinné oleje s obsahem Omega 3 se běžně nerafinují. Lisují se za studena, aby obsah cenných Omega 3 zůstal zachován.

 

 Nejbohatším zdrojem rostlinných Omega 3 je lněný olej (60%). Lněný olej obsahuje vitamín E, který ho chrání proti oxidaci. Při správné technologii výroby a uchování vydrží po otevření lahvičky v nezměněném stavu 5 – 6 týdnů.Lněný olej obsahuje kromě Omega 3 také Omega 6 a Omega 9 mastné kyseliny.

www.zdravetuky.cz