Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Stáváme se výsledkem našich myšlenek

 Denně 15 minut učení se cizímu jazyku, 30 minut cvičení, 15 hraní na hudební nástroj nebo 30 minut tančení, chvilka odborného poslechu či čtení knížky – to vše nám pomůže změnit naše návyky a ty nás mohou posunout k osobnímu úspěchu.
Proč o to vůbec usilovat a má to vůbec cenu? Máme po vysoké škole a skvělou práci. Je vám čtyřice, padesát nebo dokonce šedesát let? To přece vůbec nevadí. Svět se stále mění a vyvíjí, dnes přímo mílovými kroky. A s ním se mění i jeho potřeby. Skutečnost, že našim rodičům a prarodičům stačila jedna profese na celý život, dnes dávno není pravdou. V dnešní době jen málokterý druh povolání vykonává člověk celý život. Mnoho profesí se mění nebo úplně ruší, často je nahrazují počítače. Díky pohyblivému počtu studujících se mění i potřebný počet učitelů.   
Naše současná kondice, zdravotní stav a celková spokojenost vychází z toho, jak jsme o sobě přemýšleli v minulosti. Jsme výsledkem našich minulých myšlenek. Na druhé straně naše budoucnost bude výsledkem našich současných postojů a myšlenek, proto tak často slyšíme, že máme myslet pozitivně a vidět se právě tam, kam skutečně chceme dojít. Jinak si do života přitáhneme přesně to, na co si ztěžujeme nebo ještě více prohloubíme problémy, na které stále myslíme.
 
 Někdy stačí jen několik hodiny praxe
a naše dovednosti se mnohonásobně zdokonalí.
___________________________________
       Kam na inspiraci –
 blížíci se zajímavé přednášky a výstavy
 
28.2.2013 – Uničov přednáška p.Miroslava Hrabici O prvcích a vitamínech a jejich vlivu na lidské zdraví i jednání – více v příloze
 
28.2.2013 – Čára máry v kuchyni – viz příloha
 
1.3.2013 – Den, který vám změní život – více viz příloha
 
1.-2.3.2013 Mezinárodní veletrh kosmetiky a zdravého životního stylu WORLD OF BEAUTY &SPA 2013 Praha Letňany – 15. mezinárodní veletrh kosmetiky, kadeřnictví a zdravého životního stylu
 
9.3.2013 – seminář Miluj sama sebe Ing. Pavel Karpeta – Krnov – více viz příloha
 
27.-31.3.2013 – Mojmírov, Úvodní kurz do perlakultury – více viz příloha
 
6. 4. 1913 - Jack Canfield - Top Hotel, Praha – seminář Poznejte principy úspěchu.
Do našich končin přijíždí nejvlivnější motivační řečník současnosti! Motivátor světového formátu, trenér úspěchu, veleúspěšný spisovatel, světový školitel, vlivná osobnost, podnikatel, ale především skvělý člověk. Neboli Jack Canfield. Mezi další počiny, za kterými Jack stojí: Slepičí polévka pro duši, Tajemství, Opus, Success Television a mnoho dalších pojmů. Dnes představujeme osobu, která díky pouhému setkání dopomohla k vytvoření zlomového momentu statisíců životů, jež mají tento moment označen štítkem: "První den mého nového života". Přátelé, Jack Canfield.
Více na http://www.canfield.cz/Jack_Canfield_v_Praze/Vitejte.html
 
canfiel.jpg
 
 19.-21.4.2013 Bio styl na Výstavišti Praha – Holešovice - 8.mezinárodní veletrh potravin a biokosmetiky, zdravé výživy a zdravého životního stylu 
 
 
Strava období půstu aneb jarní očista
Masopust je za námi a i když již žádný trubač půlnočním troubením neohlašoval jeho konec, dle slovanských tradic od popeleční středy 13.2.2013 probíhá až do velikonoc období čtyřicetidenního půstu. Každá neděle má dle tradic své jméno.
Naše vaření Čáry máry v kuchyni bude také v duchu půstu, v dnešní době pojaté jako jarní očista. Více k vaření najdete v příloze nebo na webu.
 
1. „ První neděle “ - Invocabit:
V českém prostředí nazývaná - " Černá nebo Pytlová."
Pravděpodobně proto - že během půstu ženy odkládaly pestré oděvní součástky a oblékaly se do černých šatů, plédů a zástěr.
Někdy je také nazývána " Pučálka " - podle pokrmu z namočeného a usmaženého hrachu.
Méně časté označení je „ Liščí“ neděle " - podle preclíků, které pekly hospodyně zvláště v oblasti středních Čech.
Preclíky se navlékaly na proutky – kolik dětí bylo v domě, tolik proutků maminky ozdobily preclíky.
Pak je zavěsily venku na stromy s tím - že je dětem nadělila liška.
2. „ Druhá neděle “ - Reminscere:
Je v lidovém prostředí nazývána jako „ Pražná “ - podle tradičního jídla pražmy.
Jedná se o staroslovanský pokrm - připravovaný pražením nedozrálého obilí.
Častějším označení této neděle je „ Sazometná “ – v tento den se vymetají komíny a vše, čeho se po zimě chcete zbavit.
3. „ Třetí neděle “ - Oculi:
Tato neděle se také nazývá " Kýchavá " - kolikrát kdo tuto neděli kýchne, tolik roků ještě bude živ.
Ve východních Čechách se tradovalo, že kdo kýchne 3x - bude celý rok zdráv.
Tento obyčej odráží strach z moru - jehož první příznaky byly spojeny právě s kýcháním.
„ Jakž kdo kejchnul, hned náhle umříti musel.“
Proto lidé při kýchání přáli - „ Pozdrav tě Pán Bůh “, aby toto nebezpečí zažehnali.
4. „ Čtvrtá neděle “ - Laetare:
Měla zvláštní postavení - neboť toho dne bylo možno částečně uvolnit postní kázeň.
Výrazem toho byla v církevním prostředí změna barvy rouch – fialová byla nahrazena růžovou.
V tuto neděli chodil družba se ženichem navštívit dům - do něhož chtěli přijít o velikonoční pomlázce na námluvy.
Proto se tato neděle někdy nazývá „ Družebná.“
5. „ Pátá neděle“  - Judica:
Poslední neděle před " Velikonocemi " - „ Černá, Smrtná nebo Smrtelná.“
Je spojena s tradicí sahající do starokřesťanských počátků církve - se zahalováním křížů v kostele.
Ve 3.a 4.st. byly kříže nesoucí postavu umírajícího " Krista " zdobeny drahými kameny a filigránem.
Aby výzdoba nerušila vážnost postní doby -  kříž se zakrýval.
O " Smrtelné neděli " - byl obecně rozšířen zvyk „vynášení smrti – Moreny."
Tento obyčej spojujeme s ukončením zimy.
6. Poslední neděle - " Květná:“
Je dnem, kdy si připomínáme památku " Kristova " vjezdu do Jeruzaléma.
Název je odvozen od květů - jimiž " Krista " vítali.
Do lidového prostředí se obyčej přenesl v podobě - svěcení kočiček, jívy, košťat apod.
Mimo to se nosilo „ Léto do vsi “ – oblékaly se nové šaty, vymetala se neřest a nesmělo se péct…
Více zde: http://www.prirodnienergie.eu/lidove-zvyky/velikonocni-zvyky/
__________________________________________________
 
A co můžete pro sebe v období půstu udělat vy?
 
Na povídání si o jarní očistě, o tom jak nabýt po zimě znova chuť a síly či znova vejít do loňských plavek můžete ve čtvrtek 28.2.2013, kdy v kanceláři Dany Luňákové proběhne další vaření Čáry máry v kuchyni – více v příloze.
 
Nová kniha bylináře Romana Kindla
Netradiční kuchařka
 
netradicni-kucharka.jpgNa trhu se objevila nová publikace bylináře Romana Kindla Netradiční kuchařka.
Netradiční snad v tom, že není jako jiná kuchařka plná receptů, těch je tam opravdu málo. Plná je ovšem vysvětlení, které pochází z vlastní 20-ti leté zkušenosti z poradny. Za tuto dobu bylinkář vysledoval období nejčastějších problémů se slinivkou, žlučníkem, plynatostí či jinými trávicími problémy apod., z nichž potom na základě přírodních principů vychází při
 radách svým pacientům. V knize odpovídá na otázky co jíst v různých ročních obdobích, o čem jsou naše chutě, zda pít mléko, co pít a proč pít, o výživě těhulek a kojících…vše vysvětluje v souladu se stravou ale i doporučeními našich předků.