Jarní rovnodennost 20.3.2024
Jarní rovnodennost je okamžit, kdy je Slunce v rovině zemského rovníku a jeho paprsky dopadají kolmo na rovník. Předměty ani lidé stojící na rovníku v tento okamžik nevrhají žádný stín. Délka dne a noci je stejná. Od tohoto okamžiku až do letního slunovratu bude světla, tepla i slunce přibývat.
Symbol rovnováhy je symbolem vyrovnanosti a harmonie.
A vyrovnanost a harmonii bychom měli uplatňovat každý den.
Nejčastěji jej předestavuji dvě protichůdné opačné síly.
Udržuji harmonii ve svém životě?
Ve chvíli klidu mohu zapřemýšlet , zda mám v rovnováze
- práci a odpočiněk
- dávání a příjmání
- čas pro sebe a čas pro druhé
- mezilidské vztahy
- srdce a mysl
Pokud chcete znát tajemství
jak zlepšit kvalitu svého života,
těšit se co nejlepšímu zdraví až do vysokého věku
cítit se spokojeně a šťastně
je přednáška pro vás.
Pohled z mnoha úhlu na náš životní styl, pohyb,
stravu, práci, smysl života....
ĆASY SE MĚNÍ,
na základě spousty studií se mění názory a doporučení,
čemu se vyvarovat a co naopak dělat pro to,
aby náš život byl naplněn zdravím, pohodou, štěstím, spokojeností, radostí, až do posledních okamžiků...
Co bylo pravdou a doporučením pro zdraví před 50 lety
dnes už nemusí platit.
Stojí za to nad změnami popřemýšlet!
Pučálka patří k tradicím velikonočních svátků
V minulosti patřila ke zdravým lahůdkám k pivu. I když se pojí s tradicí velikonoc, nemusíte čekat až na první postní neděli před Velikonocemi – tehdy se podle tradice jedla úplně všude! V 15. a 16. století se dokonce prodávala na ulicích tak, jako se dnes nabízejí pečené kaštany.
Bohatší rodiny si pučálku vylepšovaly dokřupava osmaženou slaninou a brambory, ty chudší ji jedly bez příloh nebo na sladko.
Neloupaný bio hrách přeberte, omyjte a zalijte vlažnou vodou tak, aby byl celý ponořený. Nechte máčet v pokojové teplotě 2-3 dny. Během máčení vodu cca 2 x vyměňte. Hrách zvětší objem. Přeceďte jej, dále proplachujte než začne klíčit. Potom ho nechte okapat, omastěte sádlem, máslem nebo olejem, osolte a opepřete (tradičně se i cukroval) a rozložte na plech. Pečte do zlatova, nebo ho můžete osmažit na sádle na pánvičce.