Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jarní rovnodennost 20.3.2024

Jarní rovnodennost je okamžit, kdy je Slunce v rovině zemského rovníku a jeho paprsky dopadají kolmo na rovník. Předměty ani lidé stojící na rovníku v tento okamžik nevrhají žádný stín. Délka dne a noci je stejná. Od tohoto okamžiku až do letního slunovratu bude světla, tepla i slunce  přibývat.

Symbol rovnováhy je symbolem vyrovnanosti a harmonie. 

A vyrovnanost a harmonii bychom měli uplatňovat každý den.

Nejčastěji jej předestavuji dvě protichůdné opačné síly.

srdce-mozuek.jpgUdržuji harmonii ve svém životě?

Ve chvíli klidu mohu zapřemýšlet , zda mám v rovnováze

- práci a odpočiněk

- dávání a příjmání 

- čas pro sebe a čas pro druhé

- mezilidské vztahy

                                                                   - srdce a mysl


 

Pokud chcete znát tajemství

jak zlepšit kvalitu svého života,

těšit se co nejlepšímu zdraví až do vysokého věku

cítit se spokojeně a šťastně

je přednáška pro vás.

Pohled z mnoha úhlu na náš životní styl, pohyb, 

stravu, práci, smysl života....

 

ĆASY SE MĚNÍ,

 

na základě spousty studií se mění  názory a doporučení,

čemu se vyvarovat a co naopak dělat pro to, 

aby náš život byl naplněn  zdravím, pohodou,  štěstím, spokojeností, radostí,  až do posledních okamžiků...

 

Co bylo pravdou a doporučením pro zdraví před 50 lety

dnes už nemusí platit.

Stojí za to nad změnami popřemýšlet!


 

Pučálka patří k tradicím  velikonočních svátků

 

pucalka.gifV minulosti patřila ke zdravým lahůdkám k pivu. I když se pojí s tradicí velikonoc,  nemusíte čekat až na první postní neděli před Velikonocemi – tehdy se podle tradice jedla úplně všude! V 15. a 16. století se dokonce prodávala na ulicích tak, jako se dnes nabízejí pečené kaštany.

Bohatší rodiny si pučálku vylepšovaly dokřupava osmaženou slaninou a brambory, ty chudší ji jedly bez příloh nebo na sladko.

 

Neloupaný bio hrách přeberte, omyjte a zalijte vlažnou vodou tak, aby byl celý ponořený. Nechte máčet v pokojové teplotě 2-3 dny. Během máčení vodu cca  2 x vyměňte. Hrách zvětší objem. Přeceďte jej, dále proplachujte než začne klíčit. Potom ho nechte okapat, omastěte sádlem, máslem nebo olejem, osolte a opepřete (tradičně se i cukroval) a rozložte na plech. Pečte do zlatova, nebo ho můžete osmažit na sádle na pánvičce.