Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zelený čtvrtek

 

Zelený čtvrtek je pátým dnem Svatého týdne. 

 

K  tradičním jídlům patří pučálka, což je vyklíčený hrách opečený zelene-pivo.jpgna másle. Podává se naslano jen se solí a pepřem, případně i nasladko s medem a skořicí. Dalším luštěninovým jídlem je šumajstr – zapečené vařené fazole a kroupy s česnekem, majoránkou a osmaženou cibulí a  nádivka s čerstvými kopřivamil.  

Popíjí se zelené pivo.

O zeleném čtvrtku se nemá nic půjčovat, následný rok se vám tak budou vyhýbat hádky a peníze si k vám vždy najdou cestu.


 

Recept nejen na neděli - Velikonoční nádivka s kopřivami

 Suroviny: housky (jáhly nebo pohanka), čerstvé kopřivy, domácí vejce, pórek, červená kápie, jarní cibulka, (na zpesnadivka.jpgření volitelné nastouhané tofu, kousek anglické, uzeného masa nebo plísňový sýr - podle toho co kdo rád),  sůl, muškátový ořech, směs koření 

 

Nakrájíme housku, v míse je promícháme s nakrájenou zeleninou a kopřivami, zalijeme rozešlehaným vajíčkem se solí a kořením, celou směs vlijeme do strouhankou vymazané zapékací mísy a zapečeme. Na teplou upečenou nádivku vložíme tenký plátek másla popř. nastouháme sýr. 

 


 

Ostropestřec mariánský

 Je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi hvězdicovitých. Semena rostliny obsaují léčivý silymarin.

 

 ostropestrec_edited_0b8d1e21-059a-4b67-8114-35bc40cff0d7.jpgTato bylina se vyznačuje příznivým účinkem na detoxikaci a regeneraci  jater, přispívá k dobrému trávení, má   čistící i antioxidační účinky. Jeho přírodní složky přispívají ke snížení hladiny cholesterolu, udržuje zdravou hladinu krevního cukru, podporuje zdraví žlučníku. Přispívá k dobrému zdraví mozku, zpomaluje degenerativní změny v mozku.

 

Z dostupných produktů v prodejně najdete olej z ostropestřce, čaj z celých semen sypaný i v nálevových sáčcích, drcený ostropestřec, tinkturu a granulovaný plod. 

Ostropestřec pro svou podporu jater a žlučníku je nejužívanější bylinou jara.