Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Čáry máry v kuchyni posunuto

 

Z důvodů státního svátku v pátek 28.10.2016 je  čtvrteční vaření posunuto o týden proběhne tedy 3.11.2016. Přineste si prosím s sebou omnia sklenici  lépe s širším šroubovacím víčkem cca 500 ml obsah.


 

Novinky potěší jako dárek

kavy-lobodis.jpg

Pralinkové dezerty s chmelovou či konopnou náplní - výrobce Carla  Dvůr Králové nad Labem),který vyrábí čokolády dle starých receptur či fairtradeové kávy.

carla.jpg

 

____________________________________________

 

Vyšla  nová biokuchařka Hanky Zemanové

Autorka se rozhodla svou Biokuchařku kompletně přepracovat tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život. Kromě toho autorka prozradí, kam se ve výživě za posledních deset let sama posunula a co doma ráda vaří.

Hančin přístup ukazuje, jak jíst i žít zdravě a v souladu se selským rozumem. Díky tomu vám pak zdravé vaření bude připadat jednoduché a přirozené. Z knihy se dozvíte, jak obohatit jídelníček a začít používat opomíjené, přitom však skvělé potraviny, jako jsou luštěniny, hlavně cizrna, fazole, červená čočka, loupané mungo, plnohodnotné obiloviny, např. jáhly, čirok, jednozrnka, špalda, pohanka, či netradiční, na českém trhu nové a bezlepkové mouky, jako například mouku z červené čočky či žlutého hrachu.

------------------------------------------

 

Skutečně zdravá škola

nabízí 10 jednoduchých pravidel pro školní kuchyně

 

Skutečně zdravá škola nabízí alternativu k zastaralé a nevyhovující vyhlášce o školním stravování, tzv. spotřebnímu koši. 

Stávající systém je jednak výživově nevhodný pro dnešní děti a jednak velmi náročný na aplikaci, což kuchařkám komplikuje práci a kvalitní a kreativní vaření.

Nový návrh dává školním jídelnám rámec toho jak kvalitně vařit místo otrockého počítání gramů jednotlivých potravinových skupin bez ohledu na kvalitu a chuť. 

 

Desatero školní kuchyně aneb

doporučení Skutečně zdravé školy pro přípravu pokrmů ve školní jídelně

 

1. Používáme jen základní suroviny

2 upřednostňujeme lokální a sezónní potraviny

3. minimalizujeme používání polotovarů a instantních potravin

4. omezujeme konzumaci bílé pšeničné mouky

5. minimalizujeme množství soli

6. snižujeme spotřebu cukru

7. používáme kvalitní tuky

8. hlavní jídlo podáváme s dostatkem zeleniny

9. dbáme na vyváženost mezi masitými a nemasitými pokrmy

10. respektujeme potřeby dítěte a čas k jídlu

Návrh Desatera  bude předložen do diskuze o potřebné změně pravidel školního stravování a následně dojde k jeho doplnění nebo úpravě na veřejně přístupné konference Skutečně zdravá škola, která proběhne 12. listopadu 2016 v Impact Hub Praha.

 

Za návrhem Desatera stojí Margit Slimáková, odborná garantka a spoluzakladatelka občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.